Teatrul de Stat Constanţa: două nominalizări la Premiile UNITER

0
85

Teatrul de Stat Constanţa a primit două nominalizări la premiile UNITER , primele după 24 de ani.

Regizoarea Diana Mititelu a fost nominalizată la Secțiunea Debut pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate“ de Edna Mazya, care a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța în 29 februarie 2020. Spectacolul a fost selectat și va participa, anul acesta, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Actrița Cătălina Mihai a fost nominalizată la Secțiunea Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri din Verona“ de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, care a avut premiera în data de 5 septembrie 2020.

Un alt motiv de bucurie este că, anul acesta, Premiul Senatului UNITER pentru întreaga activitate acordat unei actrițe merge la Ileana Ploscaru. Alături de ea, vor mai fi premiați pentru întreaga activitate actorul Marcel Iureș, regizorul Alexandru Darie (post-mortem), scenografa Geta Medinschi, iar pentru activitate critică și istorie teatrală va fi premiat Ion Parhon.

2021 este anul în care Ileana Ploscaru a împlinit 90 de ani de viață, 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca, în spectacolul „Fântâna turmelor“ de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu. Se împlinesc și 60 de ani de la debutul acesteia pe scena Teatrului de Stat Constanța, în spectacolul „Zări necuprinse“ de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

De asemenea, anul 2021 este unul aniversar pentru Teatrul de Stat Constanța deoarece, la 2 mai a.c., s-au împlinit 70 de ani de la înființare.

Precedentele nominalizări (și premii) ale teatrului constănțean au fost în 1997, pentru spectacolul „Penthesilea“ de Mioara Cremene & H. Von Kleist: Cătălina Buzoianu a fost nominalizată și a primit premiul pentru regie, iar pentru costumele din același spectacol, Velica Panduru a primit premiul de debut în scenografie.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.