Tensiuni în Spitalul Mangalia: un medic neurolog a fost sancționat fiindcă nu face de gardă pe o altă specializare

0
12575
Imagine din Spitalul Mangalia

Un medic din cadrul Spitalului Municipal Mangalia acuză conducerea unității că i-a aplicat o sancțiune în mod ilegal. Potrivit acestuia, motivul sancțiunii este acela că a refuzat să facă gardă în locul unui coleg, fiind vorba despre o cu totul altă specializare. Pentru acest lucru, s-a adresat instanței.

În speță, Mihaela Mădălina Butuman, medic neurolog în cadrul Spitalului Mangalia – suport COVID, susține că i s-a solicitat să facă un anume număr de gărzi, ținându-i locul unui coleg care era în concediu medical, după ce a contactat virusul SARS-COV-2. Numai că, potrivit reclamantei, medicul respectiv era specializat pe boli interne, iar ea, fiind medic neurolog, nu are competența de a desfășura activitate în cadrul liniei de gardă în specialitatea medicină internă, mai ales că, potrivit reclamației făcute, cele două specializări nu sunt înrudite.

Pe data de 28 octombrie a.c., mediciul Mihaela Mădălina Butuman a precizat în scris faptul că refuză să dea curs solicitărilor conducerii instituției, dat fiind că trebuia să își desfășoare activitatea pe un domeniu medical în care nu are specializare și nici competență.

Conducerea spitalului din Mangalia a decis, atunci, sancționarea medicului cu mustrare scrisă.

E o situație de criză în care ne regăsim cu totții, am stabilit o modalitate de lucru, ca o echipă, de la manager până la muncitor, iar dumneaei nu a fost de acord cu modalitatea de lucru, stabilită de comun acord în comitetul director, cu echipa de criză. Ca atare a trebuit toate modalitățile legale de a mobiliza colegii să tragem cu toții la aceeași căruță. Conform legii, medicii au obligația ca măcar o gardă pe lună să o realizeze în cadrul spitalului în care sunt încadrați. Noi am cerut reglementări de la Colegiul Medicilor, pentru a fi în legalitate. Până anul trecut, dumneaei a mai făcut gărzi încă de când s-a angajat în această unitate. Acum este o șicană, pur și simplu nu a vrut să se alinieze colegilor dumneaei. A făcut gărzi ani la rând. Directorul medical este tot medic neurolog și face gărzi în cadrul spitalului, deci nu suntem în nicio abatere legislativă.

Referitor la faptul că nu avem linie de gardă pe neurologie, nu avem de ce să înființăm, dat fiind numărul de paturi cu care este încadrat Spitalul Municipal Mangalia, nu pot să fac mai mult de 4 linii de gardă și urgență sau terapie intensivă care nu se încadrează în schema de calcul. Pe de altă parte, pe medicină internă avem medic pneumolog care face de gardă, avem infecționist care face de gardă, am apelat și la medicii neurologi. Dumneaei este singura care a refuzat să facă gărzi, în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, și chiar a refuzat vehement”, a declarat, pentru Focus Press, Alina Dan, managerul spitalului.

Reclamanta Mihaela Mădălina Butuman s-a adresat instanței solicitând anularea deciziei de sancționare, considerând că nu poate fi vorba despre vreo abatere. Acțiunea urmează a fi înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.