Aflat în faza de rejudecare, dosarul „Vectra Imobiliare“ mai are puțin și face licheni de când se află pe rolul instanțelor. Au trecut deja zece ani de când cei trei țepari, respectiv Adrian Roșu, Cosmin Moldoveanu și Gabriel Moise, împreună cu SC Vectra Imobiliare SRL, au fost trimiși în judecată pentru înșelăciune. În paralel cu rejudecarea cauzei penale pe fond, se rejudecă și cauza cu privire la despăgubiri.
Dosarul penal „Vectra Imobiliare“ își continuă cursul pe rolul Curții de Apel Constanța, după ce s-a admis rejudecarea cauzei. De zece ani se plimbă de la o instanță la alta, iar înainte de rejudecare, o instanță chiar a constatat că, pentru majoritatea faptelor detaliate în rechizitoriu, intervenise, deja, prescrierea răspunderii penale. Asta în condițiile în care aproape 200 de persoane încă nu și-au recuperat banii pe care i-au plătit pentru locuințele pe care nu le-au mai primit niciodată.
Acuzațiile
Adrian Roşu, Gabriel Moise și Cosmin Moldoveanu – reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL ‒, SC Vectra Construct SRL Constanţa şi SC City Invest SRL au fost trimişi în judecată pentru înșelăciune, acuzaţi că nu şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de cei care au cumpărat, plătind în avans, locuinţe în blocurile „Vectra“. Procurorii au stabilit că 189 de persoane au fost înșelate, după ce reprezentanții firmelor au încasat bani în avans pentru apartamente și vile pe care oamenii nu le-au mai primit vreodată.
Inițial, inculpații au primit câte 20 de ani de închisoare, pe fond, însă, în căile de atac, pedeapsa a fost redusâ până la 0. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în iulie 2020, punerea, de îndată, în libertate a celor trei și retrimiterea dosarului la Curtea de Apel Constanța, pentru rejudecarea apelului.
A intervenit prescripția
Așa cum am arătat mai sus, răspunderea penală pentru înșelăciune s-a prescris de ceva timp, însă judecătorilor le-a mai rămas să-i condamne la câte 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat.
Ulterior, s-a admis rejudecarea cauzei, pentru care s-a stabilit termen pentru data de 3 noiembrie a.c.
Totodată, în paralel cu soluționarea cauzei, pe fond, pe rolul instanței se judecă și partea civilă, cu privire la despăgubirile cerute de către cei 189 de păgubiți, care s-au constituit părți civile în proces, cu sumele de 5.435.328 de euro și 254.000 de lei.
Pe data de 15 septembrie a.c., Tribunalul Constanța a admis, pe fond, acțiunile civile, obligându-I pe cei trei inculpați să despăgubească părțile civile. Însă hotărârea a fost atacată cu apel, care se va judeca la data de 16 martie 2023.
Daniel ALBU
Citește și: