Dosarul Vectra Imobiliare: încă o sentință definitivă, după 11 ani de proces

0
3308
sursa foto: Evz.ro

Judecătorii Curții de Apel Constanța s-au pronunțat pentru a doua oară ”definitiv” în dosarul denumit ”Vectra imobiliare”, în care mai mulți afaceriști au fost condamnați, inițial, la ani grei pentru înșelăciune, după care au fost achitați, dosarul a fost rejudecat și tot așa.

Vestitul dosar ”Vectra Imobiliare” și-a început ”traseul” în 2012, când a fost deschis, iar de atunci se tot plimbă de la o instanță la alta, parcurgând toate etapele procesuale posibile și imposibile.

Adrian Roşu, Gabriel Moise și Cosmin Moldoveanu – reprezentanţi ai SC Vectra Imobiliare SRL, SC Vectra Construct SRL Constanţa şi SC City Invest SRL au fost trimişi în judecată pentru înșelăciune, acuzaţi că nu şi-au îndeplinit obligaţiile faţă de cei care au cumpărat, plătind în avans, locuinţe în blocurile „Vectra”. Procurorii au stabilit că 189 de persoane au fost înșelate, după ce reprezentanții firmelor au fost încasați bani în avans pentru apartamente și vile, pe care oamenii nu le-au mai primit vreodată.

Inițial, inculpații au primit câte 20 de ani de închisoare, pe fond, încă, în căile de atac, pedeapsa a fost redusâ până la 0. Înalta Curte de Casație și Justiție  a dispus, în iulie 2020, punerea de îndată în libertate a celor trei și retrimiterea dosarului la Curtea de Apel Constanța pentru rejudecarea apelului.

Odată întors pe masa judecătorilor constănțeni, aceștia au adus unele modificări ale sentinței numai pe latură penală. La începutul acestui an, în  ianuarie, instanța de apel a decontopit pedepsele celor trei inculpați, respectiv pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

A urmat un alt du-te/vino al dosarului, iar în cele din urmă judecătorii au dispus constatat încetarea procesului penal început faţă de inculpaţii Moise Gabriel, Moldoveanu Cosmin şi Roşu Adrian, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciunea, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.  Din nou sentința a fost atacată la instanța supremă, care a retrimis dosarul la instanțele Constănțene.

La Curtea de Apel, judecătorii au respins, luni, 4 octombrie, acțiunile inculpaților – contestații în anulare, ”tot definitiv” și de data aceasta.

”Respinge ca inadmisibilă în principiu contestaţia în anulare declarată de contestatorul Roşu Adrian, împotriva deciziei penale nr. 57/22.01.2021 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul nr. 15074/118/2012**. Respinge ca inadmisibilă în principiu contestaţia în anulare declarată de contestatorul Moise Gabriel, împotriva deciziei penale nr. 57/22.01.2021 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul nr. 15074/118/2012**. Respinge ca inadmisibilă în principiu contestaţia în anulare declarată de contestatorul Moldoveanu Cosmin, împotriva deciziei penale nr. 57/22.01.2021 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul nr. 15074/118/2012**. Obligă contestatorii la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2.000 lei fiecare. Dispune avansarea din fondurile Ministerului Justiţiei a onorariului cuvenit avocaţilor din oficiu (av. Mantu Tana şi Mantu George), în cuantum de 627 lei fiecare, cheltuieli judiciare care rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit mandatarului intimatelor persoane juridice VECTRA IMOBILIARE S.R.L. şi VECTRA CONSTRUCT S.R.L. în sumă de 2.000 lei, rămâne în sarcina statului şi se va avansa din fondurile acestuia. Definitivă. Pronunţată astăzi 04.10.2021, prin punerea la dispoziţia părţilor şi procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia Curții de Apel Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.