INTERVIU. Răzvan Filipescu, consilier judeţean, despre nenorocirea de la Spitalul de Boli Infecţioase: “Văd ca responsabil moral actualul guvern”

0
176

Coordonatorul Pro România – Constanţa și membru fondator al Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, consilierul județean Răzvan Filipescu a fost invitatul Focus Press în cadrul unui interviu, pentru a discuta despre proiectele de hotărâre supuse votului în ultima ședință a Consiliului Județean Constanța din data de 29 septembrie a.c..

Totodată, acesta și-a exprimat durerea și nemulțumirea față de actualul guvern, în contextul tragediei ce a avut loc vineri, 1 octombrie a.c., la Spitalul de Boli Infecțioase, unde șapte pacienți internaţi la ATI cu COVID-19 au decedat în urma unui incendiu:

”Din păcate, vineri am participat la o tragedie în județul nostru, la Spitalul de Boli Infecțioase, iar pe această cale țin să le transmit condoleanțe familiilor îndoliate. Situația tragică ce a avut loc vineri nu face decât să ne demonstreze delicatețea, fragilitatea și problemele din sistemul sanitar românesc, probleme care s-au acutizat în ultimii ani de zile cu această pandemie de COVID. Eu sunt unul dintre susținătorii de construire de Spital Regional sau Spital de Pediatrie, cum am spus și în campanie și trăiesc o mare dezamăgire pentru că niciun partid care a fost la guvernare, în ultimii 30 de ani de zile nu au luat în serios propunerile de a dezvolta un Spital Regional în județul Constanța (…) În momentul de față, noi, constănțenii, suntem martorii unor măsuri populiste, unei propagande peste care nu am trecut. De patru luni de zile asistăm la un circ televizat și nimic mai mult, lupte interne. Văd lipsă de proiecte, de viziune, oameni serioși, cel puțin așa îi știam eu, din PNL, care au pierdut efectiv simțul realității și au început să umble cu dubla măsură, spre exemplu domnul Rareș Bogdan ne certa aseară că de ce cerem demisia Guvernului Cîțu, referitor la tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase, păi, nu vreau să fiu cinic, dar pe vremea când premier era Victor Ponta și s-a întâmplat tragedia de la Colectiv i s-a cerut demisia, și nu era vorba despre un incendiu la o instituție publică, aflată în subordinea primăriei. Acum de ce nu se mai cere demisia. Să nu uităm că, deși i s-a cerut demisia managerului spitalului, există un Consiliu de Administrație care răspunde, este cel care aprobă strategii, planuri de investiții, apoi sunt trimise către Primăria Constanța. Văd ca responsabil moral actualul guvern, de un an de zile participăm la o luptă internă”.

Un alt subiect abordat a fost cel legat de transportul elevilor și acordarea de gratuități, subiect extrem de aprins la nivelul județului Constanța. Consilierul Răzvan Filipescu a declarat că administrația județeană dorește să acorde transportul gratuit elevilor, doarcă legislația este incertă, explicând în cadrul interviului această problemă:

„Atât noi, reprezentanții administrațiilor locale, cât și elevii, studenții au căzut victime unor măsuri populiste luate de PNL și USR. În anul 2020 a existat o lege care modifica Legea Educației Naționale, prin care se prelungeau, din cauza pandemiei, licențele de transport ale operatorilor la nivelul județelor, termenele s-au prelungit până în decembrie 2021. De asemenea, exista o prevedere în acea lege, conform căreia decontarea transportului gratuit al elevilor se face prin transfer de la bugetul de stat,  dar nu este specificat nici din bugetul cărui minister se va face transferul și nici nu se prezintă metoda de transfer. Nu doar Constanța trece prin așa ceva, este o situație delicată. Nu există sursa financiară prin lege. Noi vrem să dăm banii, dar nu avem sursa financiară, guvernul nu a specificat clar de unde vor fi transferați banii aceia. În cadrul ultimei ședințe de Consiliu Județean am avut un amendament care a trecut cu 29 de voturi din 37, prin care am spus foarte clar că prin contractul de delegare a serviciului de transport să se scrie clar că se acordă gratuități elevilor cu respectarea prevederilor legale”, a spus Filipescu.

Referitor la proiectele sale, cele expuse și în campania electorală din cursul anului trecut, cel referitor la modernizarea și extinderea Târgului de la General Scărișoreanu a primit undă verde: ”Proiectul meu a primit undă verde din partea Consiliului Județean Constanța, de modernizare și extindere a Târgului de la General Scărișoreanu pentru că este un proiect la care țin foarte mult. Vreau să dăm o valoare turistică și târg de Crăciun și de Paște. Am gândit un spațiu de agrement, loc de joacă pentru copii, spațiu de alimentație publică”.

În ceea ce privește domeniul agriculturii, lucrurile sunt tot atât de grave, nimic nu s-a schimbat de la ultima vizită a ministrului Adrian Oros la Constanța, la data de 1 aprilie.

Interviu integral:

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.