Țepe trase în numele unor bănci de către falși recuperatori de creanțe, folosind numere de telefon cu suprataxă: o familie din Constanța s-a trezit cu amenințări

0
2211
foto cu rol ilustrativ

Cum sunt hărțuiți cetățenii de recuperatorii de creanțe, uneori fără niciun temei? Simplu: prin notificări repetate și prin amenințări. Spunem ”fără niciun temei” pentru că au fost destule cazuri în care unii cetățeni s-au trezit cu zeci de somații provenite din partea acestor recuperatori, în numele unor instituții bancare cu care oamenii nu au avut nicio legătură. Și mai interesant este faptul că, de multe ori, ”recuperatorii” nu sunt recuperatori, ci escroci care urmăresc altceva.

De pildă, o familie din Constanța, mutată în Spania de circa 16 ani, a primit frecvent, la adresa de domiciliu din țară, mai multe plicuri care conțineau notificări din partea unei societăți de recuperări creanțe, ca urmare a unei așa-zise datorii către o bancă. Partea interesantă este că persoanele respective nu au avut niciun credit la banca respectivă, astfel încât o posibilă datorie este exclusă.

Mai pe șleau, este vorba despre EOS KSI România, care a trimis notificări și amenințări pe adresa din România a familiei respective, sub pretextul unei așa zise datorii rezultate ca urmare a nerespectării unui contract încheiat cu ING. Așa cum am arătat mai sus, între cele două părți nu a existat niciun contract de împrumut, din care să rezulte vreun debit.

Așa se face că, în urmă cu circa o săptămână, un alt plic avea să vină prin poștă la adresa din Constanța, prin care era anunțat faptul că reprezentanții EOS vor face o vizită la domiciliu pentru a identifica posibilitățile prin care poate fi stins acest ”debit”.

Partea cea mai interesantă este faptul că, așa cum se poate observa pe documentul atașat și la care facem referire, nu scrie nicăieri despre ce sumă de bani este vorba, pentru ca debitorul să poată plăti. Totodată, nu sunt oferite nici alte detalii despre așa-zisul contract cu ING (numărul contractului și data încheierii acestuia), ci numai un număr de dosar de executare, din 2015, și câteva numere de telefon, pentru detalii.

Doar că aceste numere de telefon au cel mai mare rol în această escrocherie.

Așa-zisul datornic a încercat să ia legătură cu acesti recuperatori, deși NICI MĂCAR RECUPERATORI NU SUNT! Pentru a intra în legătură cu un reprezentant al EOS România, persoana pe numele căreia a fost emisă notificarea a cumpărat o cartelă telefonică reîncărcabilă, de pe care a sunat la unul dintre numere, după cum ne-a declarat.

Nu mare i-a fost uimirea că, de fapt, în toată această poveste, scopul escrocilor este acela de a determina lumea să sune la acele numere care sunt cu SUPRATAXĂ!

Acum vorbim despre un caz fericit, însă au fost persoane care au suprataxate cu mii de lei în urma unor apeluri telefonice redirecționate în afara țării.

O altă metodă de înșelăciune

Escrocii caută mereu noi moduri de a înșela persoanele ale căror date le-au obținut într-un fel sau altul. Așa se folosesc și de numele unor instituții, chiar și de la nivel înalt, pentru a ameninșa și șantaja oamenii, pentru a face rost de bani.

În urmă cu circa jumătate de an, o femeie din Constanța ne-a informat că a primit notificări potrivit cărora face obiectul unei anchete a INTERPOL, după ce ar fi vizitat site-uri pornografice și ar fi stocat imagini cu conținut interzis. În urma verificărilor făcute, s-a stabilit că totul era o mare țeapă, cu rolul tot de a escroca persoana în cauză. Din fericire, femeia nu apucase să facă vreun demers în vederea achitării sumelor de bani care apăreau sub formă de amenzi pe notificările primite.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.