Testul Babeș Papanicolau, care depistează cancerul de col uterin în fază incipientă, va fi făcut și anul acesta, GRATUIT, la Constanța

0
5072

Pandemia a întârziat accesul la îngrijiri pentru pacienții cu cancer și acest lucru a fost cu siguranță una dintre cauzele numărului mai mare de decese. Noul Plan european de combatere a cancerului, lansat în 3 februarie, include o abordare completă, de la prevenţie până la calitatea vieţii pacientului cu cancer. Este structurat pe patru zone cheie de acţiune: prevenţie, detecţie precoce, diagnostic/tratament și îmbunătăţirea calităţii vieţii.

În Uniunea Europeană aproximativ 40% dintre formele de cancer sunt prevenibile. Ca exemplu concret, 27% dintre toate formele de cancer sunt cauzate direct de consumul de tutun. Prin reducerea la minimum a acestui consum, 9 din 10 cazuri de cancer pulmonar ar putea fi prevenite. Prevenția este cea mai eficientă strategie pe termen lung de control al cancerului. Planul de Prevenție va adresa factorii de risc cheie – consum de tutun, alcool, obezitatea și lipsa activității fizice, expunerea la poluare, substanțe carcinogene și iradiere, agenți infecțioși, cu o abordare reală de sănătate în toate politicile și implicând toate structurile guvernamentale.

Echipa Ministerului Sănătății are în lucru încă de la debutul mandatului structurarea principiilor și obiectivelor pentru noua Strategie Națională de Sănătate 2021-2027, alături de cadrul general al primului Plan de Acțiune în Domeniul Prevenției și Promovării Sănătății. În perioada imediat următoare, viziunea Ministerului Sănătății reflectată în Strategia Națională de Sănătate 2021-2027 va fi făcută publică, iar planul de acțiune pentru prevenție va fi lansat în consultare publică pentru a beneficia de implicarea tuturor experților de la nivelul societății civile, academice, medicale”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Testul Babeș Papanicolau, care depistează cancerul de col uterin în fază incipientă, va fi făcut și anul acesta, GRATUIT, la Constanța, la Policlinica nr. 2 (Str. Stefan cel Mare nr.133), susţine dr. Loti Popescu Master European în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Testarea se face în cadrul Programului de Screening derulat de Ministerul Sănătății, la nivel național.

Cine poate beneficia de această investigație?

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 65 de ani se pot adresa pentru efectuarea testului Babeș Papanicolau, ca și până acum, la Policlinica nr. 2, Cabinetul dr. Colojoară Radu, medic ginecolog, și la Cabinetul de Planning Familial, dr. Gâgă Elena și dr. Chișu Corina, cu programare telefonică.

Trebuie să aibă trimitere de la medicul de familie?

Nu! Trebuie doar să nu fi făcut acest test prin Programul Național de Screening în ultimii 5 ani.

Condiţii:

  • Femeile să nu fi avut anterior un diagnostic de cancer de col uterin
  • Să nu aibă histerectomie totală
  • Fără contact sexual cu 48 ore înainte
  • Fără duş vaginal în ultimele 24 ore
  • Să nu fie la menstră (un rezultat optim se obţine dacă examinarea se face în a 14-a zi+/_ 2 zile)

Numerele de telefon la care pot fi făcute programări, începând de luni, 8 februarie a.c., sunt următoarele: 

0241503414 – Dr.Gâgă Elena

0241671433 – Dr.Chișu Corina Elena

0732727177 – Dr. Colojoară Radu.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.