Firma TIAB din București a reușit să obțină un contract important în Portul Constanța, în urma unei proceduri de licitație publică inițiate de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța. Valoarea lui totală este de aproximativ 17 milioane de euro.
CNAPMC a atribuit contractul ce vizează proiectarea și execuția pentru proiectul „Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing), în vederea interconectării la Rețeaua Trans-Europeană de Transport TEN-T, pentru implementarea proiectului Ealing“, pe 11 martie 2025. El va fi semnat cu firma TIAB SA în urma unei proceduri de licitație publică inițiate în vara anului trecut.
Obiectivul general al lucrării este de a contribui la dezvoltarea Portului Constanța, principalul port al României, ce deservește regiunea Europei Centrale și de Est. În vederea alinierii la strategiile Comisiei Europene pentru porturi verzi și creșterea eficienței tehnice și economice a utilizării energiei electrice, a fost propusă spre finanțare implementarea soluțiilor de tip OPS (Onshore Power Supply – Furnizare de energie de la țărm) în porturile maritime TEN-T, pentru a răspunde, astfel, la cerințele formulate în European Green Deal, precum și în legislația națională ce o transpune pe cea europeană. În vederea creșterii eficienței mediului portuar din punct de vedere maritim și energetic, CNAPMC intenționează să modernizeze infrastructura de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța.
Studiul de Fezabilitate prezintă investițiile ce urmează a fi realizate în incinta portului, în cadrul a zece dane. În momentul în care navele sunt acostate, acestea necesită energie pentru a sprijini activități precum încărcarea, descărcarea, încălzirea, iluminatul și operarea altor instalații tehnice. În mod normal, puterea necesară este asigurată de motoare auxiliare, care funcționează cu motorină sau cu alt combustibil fosil. Cele mai multe dintre navele de croazieră sunt cele mai mari surse unice de emisii poluante într-un port, utilizează sistemul de propulsie electrică diesel pentru a obține toată energia electrică de care au nevoie de la aceleași generatoare. Emisiile de gaze de eșapament de la motoarele auxiliare afectează negativ mediul, atât la nivel local, cât și la nivel global, prin emisiile de CO2 și de alți poluanți atmosferici.
Prin realizarea acestei investiții, instalațiile existente vor fi aduse la o stare de funcționare performantă, pentru toate tipurile de nave și în parametri optimi, cu respectarea standardelor și a normativelor tehnice specifice referitoare la siguranța în exploatare, în condiții de eficiență energetică sporită.
Scopul implementării proiectului este de conectare a tuturor navelor la țărm, indiferent de tipul acestora (croazieră, RO-RO, Ferry-Boat, Multipurpose, Bulk Carrier, Tanker etc.), dimensiune, tensiune de alimentare, frecvență și spor de putere solicitat, astfel: Punct de conectare JT și/sau MT; Tensiunea de alimentare 400 V, 440 V, 690 V, 6.6 kV, 11 kV; Frecvența 50 Hz, 60 Hz; Puterea instalată 3 MW, 5 MW, 2 x 5 MW; Puterea absorbită 1 MW, 5 MW, 5 MW.
Valoarea totală a contractului este de 86.129.240,43 lei, fără TVA, în jur de 17 milioane de euro.
TIAB SA a fost înființată în anul 1992 și are sediul pe strada Pictor Arthur Verona nr. 17 din București. Societatea se ocupă cu lucrări de instalații electrice. Firma are mai multe puncte de lucru prin țară, printre care unul și la Năvodari. Administratori sunt Vasile Liviu Florea, Joseph Seraphin Henri Pasquier și Philippe Eric Devigne, iar unicul acționar este Vinci Energies SRL. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri în valoare de 438.933.607 lei, un profit net de 27.728.018 lei, datorii de 138.857.485 de lei și 734 de angajați.
Vinci Energies SRL are sediul la aceeași adresă din Capitală și se ocupă, în principal, cu activități ale holdingurilor. Administatorii săi sunt francezii Joseph Seraphin Henri Pasquier și Philippe Eric Devigne, unicul asociat fiind firma Vinci Energies din Franța. Beneficiarii reali ai societății sunt administratorii săi.
Pentru 2023, firma a raportat o cifră de afaceri de aproape 3,5 milioane de lei, un profit net de peste 18,3 milioane de lei și datorii de 2,2 milioane de lei, cu doi angajați.
Andreea CONDURACHE