Toamna se numără contestațiile: avocații acuză ABADL că i-a favorizat pe unii operatori de plajă

0
1354

Acum, că tot a venit toamna, a venit timpul finalizării proceselor dintre operatorii de plaje, cei care au atacat în instanță măsurile dispuse de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) privind demolarea barurilor de pe plaje, amplasate fără documentația necesară. Nu de alta, dar deja a venit luna septembrie și toată lumea își îndreaptă atenția în alte direcții, după ce reclamanții și-au putut continua activitatea estivală, grație lacunelor legislative.

Așa cum am arătat și în alte articole pe aceeași temă, la începutul sezonului, reprezentanții ABADL le-a dat termen operatorilor de plajă care și-au construit beach-baruri fără a avea autorizații, PUZ sau alte documente, să le demoleze. Știind că orice demers de acest gen se suspendă în momentul contestării în instanță, mulți dintre chiriași au făcut acest demers. Astfel, nimeni nu i-a putut deranja pe toată perioada sezonului estival, profitând din plin, mai ales că știau că, în cele din urmă, vor pierde în instanță și vor trebui să-și strângă barurile de pe nisip și, totodată, să plătească câte o amendă.

Despre societatea Noche Caliente SRL, deținută de Mirela Matichescu – administratorul județului Constanța, am mai scris, că a pierdut procesul în primă instanță, pe data de 19 august, când Tribunalul i-a respins cererea de suspendare a actului administrativ. Potrivit informațiilor obținute de pe Portalul instanțelor de judecată, reprezentanții societății nici nu s-au obosit să atace cu recurs, deși aveau această posibilitate. Sezonul oricum e pe sfârșite.

O altă societate care a pierdut procesul cu ABADL este SC Mystic Beach, un alt operator de plajă căruia i-a fost respinsă cererea de suspendare a actului administrativ prin care s-a dispus eliminarea de pe plaja respectivă a oricărei construcții ilegală. Instanța s-a pronunțat asupra acestei cereri vineri, 28 august.

Și SC Amelsun SRL, un alt operator de plajă, a acționat ABADL în instanță, în luna iulie a acestui an, pentru același motiv. Pronunțarea a fost amânată de două ori până în prezent, iar următorul termen a fost stabilit pentru data de 22 octombrie, probabil odată cu prima zăpadă.

Avocat: ”Unora le-au dat voie cu baruri, altora le-au interzis și i-au pus să dărâme”

Cel care reprezintă această societate în instanță, avocatul Stelian Nurciu din Baroul Constanța, susține că ceea ce fac cei de la ABADL este total ilegal, cel puțin pentru acest sector de plajă, din zona Faleză Nord.

Cei de la ABADL i-au favorizat pe unii și i-au defavorizat pe alții. Unora le-au dat voie cu baruri, altora le-au interzis și i-au pus să dărâme. Este vorba de un acord. Există o clauză în contractul-cadru de închiriere, care spune că trebuie să ai acordul lor pentru amplasarea unui bar. Pe de altă parte, pe acele sectoare de plajă amenajate cu fonduri europene este ilegal să desfășori activități comerciale, timp de cinci ani. Aici nu trebuia să se facă nimic. Dar, dacă tot i-au lăsat să ocupe acele plaje, măcar trebuia să beneficieze toți de aceleași drepturi, nu să-i lase pe unii cu baruri, iar pe alții nu”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Stelian Nurciu.

Așa cum precizam inițial, mulți dintre cei care au contestat în instanță normativele impuse de ABADL, și-au continuat activitatea, iar acum, după ce sezonul aproape că s-a încheiat, aproape că nici nu le mai pasă dacă instanța se pronunță împotriva lor. Au făcut destui bani că să-și ”umple cămara”, mai ales că începe sezonul murăturilor.

În ceea ce privește punctul de vedere al reprezentanților ABADL despre faptul că ar fi părtinitori cu unii operatori, grație unei clauze contractuale, vom reveni cu un punct oficial de vedere

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.