Incidentul legat de copilul de 7 ani, care a intrat cu o armă neletală și nesupusă autorizării pe poarta Școlii nr. 33 „Anghel Saligny“, din municipiul Constanța, s-a dovedit că nu a pus pe nimeni în pericol. Însă, nu este de trecut cu vederea, deși inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, a spus că, de acum, zona este asigurată și cu pază umană, nu doar cu camere de luat vederi. În plus, acesta a dat detalii cu privire la modul în care sunt asigurate toate unitățile de învățământ din județ.
Amintim că polițiștii din Constanța au fost anunțați joi, 11 mai a.c., că un elev a venit cu o armă la Școala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny“.
De fapt, elevul, în vârstă de 7 ani, este elev în clasa I la respectiva unitate de învățământ. Miercuri, 10 mai, a avut ore de dimineață, iar după-amiază a mers în curtea școlii, având la el arma respectivă, pentru a se juca. A intrat fără probleme în pe poartă, chiar dacă zona era asigurată cu camere de luat vederi.
„A intrat cu arma pe poarta unității de învățământ. De aceea am solicitat să fie asigurată pază în perimetrul unității de învățământ. Acum poarta este mereu închisă și există o persoană care asigură accesul în școală. Până acum paza umană nu era asigurată de către cineva care să fie prezent la poarta școlii și să creeze acces pentru cei care ar dori să intre în unitatea de învățământ. Dar există camere de supraveghere. Pe statul de funcții există posturi vacante care pot fi transformate rapid, și asta se va întâmpla, pe post de paznic, ca să fie asigurată pază umană pe întreaga perioadă a derulării actului educațional“, a spus prof. Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
Oamenii legii din Constanța au deschis o anchetă, iar tatăl copilului a fost amendat cu 5.000 de lei și arma a fost confiscată.
„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că tatăl minorului ar fi deținut la domiciliu arma de tip airsoft (neletală și nesupusă autorizării), nefuncțională, de agrement și fără muniție, pe care nu ar fi asigurat-o corespunzător, încălcând prevederile art. 61 din Legea 295/2004. Astfel, acesta a fost sancționat contravențional, conform art. 130, alin. 1, lit. d, din Legea 295/2004, cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, s-a aplicat sancțiunea complementară a ridicării armei în vederea confiscării, conform art. 130, alin. 2, lit. c, din Legea 295/2004“, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Detalii despre incident și măsurile luate, aici.
Consiliul Județean al Elevilor, cerere către Inspectoratul Școlar
„Consiliul Județean al Elevilor Constanța, structura de reprezentare a elevilor la nivel județean, condamnă astfel de acțiuni reprobabile, întrucât școala ar trebui să reprezinte, în primul rând, un spațiu în care toți actorii implicați în educație să se afle în deplină siguranță. Acest deziderat poate fi atins doar printr-un efort comun al elevilor, părinților și al personalului din școli, în vederea evitării unor cazuri precum cel de săptămâna aceasta. În acest sens, solicităm Inspectoratului Școlar Județean să prioritizeze actualizarea statelor de funcții în toate unitățile de învățământ de la nivelul județului, astfel încât acestea să aibă posibilitatea angajării unui număr mai mare de paznici, care să se asigure că elevii sunt în afara oricărui pericol pe tot parcursul programului școlar. Subliniem că protecția unităților de învățământ este un aspect deosebit de important și că trebuie finanțată de către școală sau primării, fără vreo contribuție din partea elevilor (prin cotizații, fondul clasei ș.a.)“, au precizat reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
De asemenea, aceștia au atras atenția asupra necesității implicării Biroului Siguranță Școlară din cadrul IPJ Constanța și a consilierilor școlari de pe raza județului în desfășurarea unor proiecte care să consolideze cunoștințele elevilor despre siguranța în școală.
„Evenimentele precum cel de la Școala Gimnazială nr. 33 sunt, cu siguranță, dezamăgitoare și cutremurătoare, evidențiind, totodată, fără echivoc, lipsa cronică de personal specializat în școli, care să asigure permanent paza. Ne dorim un mediu școlar întru totul sigur, pentru toți participanții la educație“, au mai spus reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
Inspectorul școlar general a prezentat situația pazei din școli
Șeful ISJ Constanța a precizat că, în cele 517 unități de învățământ din județul Constanța (cu personalitate juridică și structuri arondate), perimetrul este securizat astfel:
- 67 de unități de învățământ: pază mixtă (pază umană proprie, dar și contract încheiat cu firme specializate);
- 56 de unități de învățământ: pază proprie;
- 118 unități de învățământ: contract încheiat cu societăți specializate în paza instituțiilor;
- 276 de unități de învățământ au asigurat perimetrul școlii prin monitorizare video și sisteme antiefracție, precum și prin angajați care nu sunt paznici, dar care au stabilite atribuții similare, prin procedura de acces.
Liliana BELCIUG
Care paza exista aia pe care o plateste vita de chitac ?
Ce imi plac comunicatele asa zisului consiliu al elevilor. Cine poate sa creada ca acesta e limbajul lor?! Auzi, actorii din educatie etc. Limbaj de lemn, scris de altii. Macar fiti deștepți si adaptati mesajul LA VARSTA LOR. Nu la varsta aia politica a voastra.