UPDATE. GALERIE FOTO-VIDEO. TRAGEDIE! Incendiu puternic în Secția ATI Piatra-Neamț: 10 persoane au DECEDAT! Medicul de gardă se află în stare gravă

0
2136

Tragedie fără precedent în județul Neamț! Un incendiu cu flacără deschisă şi degajare mare de fum a izbucnit sâmbătă seară în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Mai multe echipaje de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu la Secția ATI a spitalului unde erau internați mai mulți pacienți COVID-19, în stare gravă. Incendiul a fost anunțat în jurul orei 19.00. A fost declanşat Planul Roşu de Intervenţie.

Foto/video: ziarpiatraneamt.ro

Zece persoane au decedat! Pacienţii care şi-au pierdut viaţa erau intubaţi, conectaţi la aparate. Medicul de gardă care a încercat să salveze pacienţii se află în stare gravă, cu arsuri de gradul II şi III.

Alţi pacienţi, internaţi într-un salon alăturat, care au fost salvaţi, vor fi transportaţi la Spitalul Judeţean din Iaşi. Vorbim de şapte persoane aflate în stare critică. Victimele vor fi preluate de echipaje medicale pentru transportul la Spitalul Judeţean din Iaşi.

Au fost trimise acolo mai multe echipaje de pompieri cu cinci autospeciale şi o autoscară. Incendiul a fost lichidat în jura orei 19.30. La comanda misiunii a fost lt. Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț. Managerul interimar al spitalului, Lucian Micu era în drum spre Piatra-Neamț. “Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp. Şapte persoane au decedat în urma acestui incendiu, care erau internate în secţia ATI. Nu mai sunt persoane încarcerate. Se lucrează pentru evacuarea tuturor persoanelor. Apelul a fost primit în jurul orei 19.00. Nu vă pot spune cu exactitate câte autospeciale intervin. S-a solicitat sprijinul celorlalte detaşamente pentru a fi asigurată intervenţia. Se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului. “, a declarat Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Secţia de Terapie Intensivă a fost distrusă de un incendiu violent. ISU anunţă că a încercat să facă absolut tot ce este omeneşte posibil pentru a salva pacienţii şi personalul. Incendiul a fost localizat și a afectat etajul al doilea al clădirii.

Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI – unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică. În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse. Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale. Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale“, au declarat reprezentanţii unităţii sanitare.

Prefectul judeţului Neamţ, Gheorghe Lazăr a confirmat faptul că au decedat mai multe persoane din cauza incendiului izbucnit la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, iar mai multe persoane sunt rănite. Cauza incendiului este în curs de stabilire, iar informațiile sunt în dinamică. În acest moment, nu mai sunt alte persoane în pericol, ele fiind evacuate.

Parchetul General preia ancheta în cazul incendiului de la Piatra Neamț

Parchetul General va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Potrivit unui comunicat al instituției, cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

UPDATE. Forțele Aeriene pregătesc o misiune de evacuare medicală de la Iași către București, cu o aeronavă de transport C-27J Spartan. Aeronava va decola în această noapte către Iași, de pe Baza 90 Transport Otopeni. Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, merge la Piatra Neamț pentru a evalua situația. Patru cadre medicale au fost rănite. Prefectul din Neamț spune că în Piatra Neamț nu mai sunt alte spitale suport COVID-19, însă va fi amenajată o secție nouă.

UPDATE. Medicul de pe secție care a intervenit pentru salvarea vieții pacienților are arsuri pe 40% din suprafața corpului și primește îngrijiri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secțiile speciale din țară.

Alte trei cadre medicale – un medic și două asistente – care au suferit răni în urma intervenției de a salva pacienții din secția ATI, primesc îngrijiri.

Se pare că un scurtcircuit ar fi declanșat incendiul pe secție. ”Motivul izbucnirii incendiului ar fi un scurtcircuit, conform unei prime evaluări făcute de ISU. S-a activat planul roșu. Rămâne să vedem în ce măsura planurile au fost făcute sau în ce mod au fost corect făcute”, a mai precizat ministrul Sănătății.

ISU Neamț nu a stabilit pentru moment o cauză exactă a incendiului care a avut o evoluție extrem de rapidă și evaluează în continuare situația. Ancheta urmează să fie preluată de Parchet.

Alexandra VASILE, Valentin ISPAS

ATENȚIE! Urmează imagini care vă pot afecta emoțional! Foto: Exploziv TV Neamț

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.