Delta Dunării reprezintă o destinație specială prin caracteristicile sale – patrimoniu natural universal, fiind una dintre cele mai importante regiuni turistice din România prin originalitatea peisajului – relief, apă, vegetaţie, faună, populaţie şi aşezări umane. Activitatea de turism este una dintre activitățile economice în continuă ascensiune contribuind totodată la diversificarea surselor de venituri pentru localnici. Numai că în ultima vreme s-a constatat un mod total greșit în care se face turism, fără a se lua în calcul câtuși de puțin impactul asupra mediului înconjurător.
Anul acesta în condițiile cauzate de pandemia COVID -19 ( SARS-CoV-2) s-a înregistrat o afluență foarte ridicată de vizitatori în Rezervația Biosferei ,,Delta Dunării”(RBDD). Presiunea foarte mare a ambarcațiunilor cu motoare puternice sau care nu respectă vitezele prevăzute de Hotărârea nr. 538/2015 pentru aprobarea Regulilor privind accesul şi circulaţia navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” aduc un deserviciu major prin degradarea ecosistemelor acvatice și amenințări asupra biodiversității.
Un exemplu de presiune majoră asupra zonelor strict protejate o constituie cea asupra zonei Meleaua Sf. Gheorghe, unde Administrația Rezervației a venit în sprijinul localnicilor permițând accesul pe un traseu marcat cu balize însă, din păcate, acesta nu se respectă fiind supraexploatat, iar ambarcațiunile de mare putere nu respectă limitele de viteză impuse de legislație.
O altă zonă cu o presiune turistică crescută este în Pădurile Letea și Caraorman. În mod normal, accesul vizitatorilor se realizează respectând un regulament ce stabilește anumite trasee de vizitare, ce permite vizitarea în mod controlat. Cu toate acestea, în ultima perioadă, inspectorii ecologi care monitorizează aceste zone au constatat nerespectarea traseelor stabilite, precum și numărul crescut de autovehicule, multe cu gabarit mare, ce transportă vizitatorii. În această situație drumul de acces spre zonele vizitate suferă o evidentă degradare din cauza unor vehicule improprii pentru această zonă.
Ca urmare acestei presiuni se observă degradarea habitatelor specifice, astfel că Administrația Rezervației va reanaliza și va reconsidera oportunitatea desfășurării acestor activități în zonele menționate.
La sfârșitul lunii august s-a constatat o afluență mare de vizitatori și pe plaja sălbatică Perișor, aflată între două zone strict protejate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, Sacalin-Zătoane, respectiv Periteașca-Leahova.
Accesul pe această plajă se realizează mai greu, doar cu ambarcațiuni dar, chiar și așa, în urma monitorizării se observă o deteriorare a acesteia.
Astfel, în urma controalelor angajaților ARBDD, au fost estimate în perioadele de vârf în jur de 300 de persoane ce nu respectă regulile de vizitare și produc cantități mari de deșeuri. Acești vizitatori au ajuns pe plajă cu ambarcațiuni (aprox. 30-60) care depășesc frecvent limitele de viteză prevăzute în legislația specifică, deținătorii acestora fiind sancționați contravențional.