UDTTMR se delimitează de decizia Primăriei Medgidia de a monta în centrul urbei bustul unui artist din Kazahstan

0
3934

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România își manifestă îngrijorarea față de apariția în spațiul public a unor acțiuni și declarații lansate de entități statale și nonstatale românești și străine care, invocând multiculturalitatea spațiului dobrogean, atribuie comunității tătare din România false valori identitare, atrăgând atenția populației majoritare într-un mod depreciativ asupra întregii noastre comunități.

“Prin mesajul de față ne delimităm public de astfel de acțiuni așa-zis culturale și amintim faptul că tătarii din România sunt recunoscuți drept o comunitate care face parte din familia popoarelor turcice, limba și religia fiind valorile identitare principale care confirmă această teorie susținută de istorici. De asemenea, tătarii din România sunt recunoscuți drept o comunitate istorică, actualii membri fiind urmașii tătarilor din Crimeea stabiliți în zona Dobrogei. Încercările forțate ale unor entități, susținute părtinitor și interesat și de unii etnici tătari, de a raporta comunitatea tătară din România la alte valori și realități istorice le catalogăm drept o diversiune și o tentativă de a deturna atenția tuturor, comunitate și autorități, de la adevăratele teme de dezbatere care se află în prezent pe agenda națională și internațională (problema Crimeei). Prezentul comunicat se impune ca urmare a deciziei administrației locale din Medgidia de a răspunde solicitărilor Ambasadei Kazahstanului în România de a amplasa în Piațeta “Decebal” bustul unui compozitor din Kazahstan, acțiune și personalitate care nu pot fi sub nicio formă asociate cu tătarii din România, așa cum, din nefericire, s-a prezentat în spațiul public!Respectăm cultura tuturor popoarelor, motiv pentru care facem apel să fie respectate și valorile noastre identitare, să nu fim asociați cu elemente identitare care nu ne reprezintă și, cel mai important, să nu fim amestecați și folosiți în redefinirea unor relații diplomatice, încălcându-se astfel, fortuit sau deliberat, delimitările protocolare. Reiterăm prin acest mesaj loialitatea pe care comunitatea tătară o manifestă față de statul român și instituțiile sale, față de valorile europene și transatlantice. De asemenea, facem apel la factorii decidenți să acționeze asumat, în scopul respectării intereselor României și poporului român, conform statutului de țară membră NATO și a Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al UDTTMR.

Potrivit Uniunii, membrii ei nu se simt reprezentați de gestul Primăriei Medgidia. “Nu ne asociem cu alte valori. Noi susținem politica euro-atlantică a României”, au subliniat reprezentanții UDTTMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.