Un bloc construit ilegal în Coiciu, aproape de a fi demolat parţial, sub supravegherea primarului Chiţac. Vecinii aşteaptă să fie pusă în aplicare decizia definitivă a instanţei

1
10302
Constructie ilegala

Un bloc ridicat ilegal în cartierul Coiciu din Constanța, construit cu nerespectarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și fără respectarea distanțelor dintre vecini, urmează a fi demolat parțial, de autoritățile locale, pe cheltuiala proprietarului. Primarul este desemnat de instanța ca supraveghetor direct al acestor demersuri.

Este vorba despre un bloc situat la intersecția străzilor Frunzelor și Portiței, construit în 2013 de un anume M. Liuta. Potrivit vecinilor acestuia și a unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă, imobilul avea autorizație de construire pentru parter și două etaje, însă proprietarul a mai pus încă două etaje de la el. Astfel, în numai câteva luni, a fost ridicat un ditamai blocul P+4E, depășind limita de înălțime prevăzută în Planul Urbanistic Zonal.

Oamenii din zonă s-au trezit cu locuințele umbrite de noua construcție, dar și cu teamă, întrucât blocul ridicat nu prezintă nicio garanție în caz de seism. Asta se întâmpla în perioada 2013-2014. Interesant este faptul că proprietarul clădirii a făcut demersuri să obțină autorizația de construire abia peste doi ani de la finalizarea lucrării, dar chiar și așa, tot nu a obținut-o așa cum și-a dorit. Direcția Urbanism i-a eliberat autorizația exact cum prevede PUZ-ul: P=2E.  Astfel, ultimele două etaje au rămas în ilegalitate.

Instanța a dispus demolarea

Mai departe, oamenii au apelat la serviciile unui avocat, Ionuț Cazan din Baroul Constanța, cu ajutorul căruia, în 2018, au reușit să câștige în instanță. Potrivit sentinței civile, proprietarul construcției trebuia să demoleze ultimele două etaje ale imobilului.

Admite cererea. Obligă pârâtul la desfiinţarea lucrărilor de construcţii realizate în mod ilegal fără a deţine autorizaţie de construire emisă potrivit Legii nr. 50/1991, aşa cum au fost constate prin procesul – verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 4842/14.01.2016, precum şi la încadrarea în prevederile autorizaţiei de construire nr. 891/28.05.2015, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei decizii.

În cazul nerespectării termenului limită stabilit, măsurile dispuse de instanţă, se vor duce la îndeplinire PRIN GRIJA PRIMARULUI, cheltuielile urmând să fie suportate de către pârât. Obligă intimatul să plătească apelantului cheltuieli de judecată de 40 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru (20 lei – fond, 20 lei – apel). Definitivă. Pronuntata in sedinta publica din 10.05.2018”.

Proprietarul nu s-a conformat potrivit prevederilor sentinței civile, motiv pentru care s-a ajuns mai departe.

Astfel, potrivit unui răspuns al Primăriei Constanța, din luna martie 2021, primarul, în calitate de creditor, a demarat procedurile de executare silită, printr-un executor judecătoresc.

Mai exact, executorul are rolul de a-l notifica pe proprietar, din nou, să-și demoleze partea de construcție ridicată ilegal, în caz contrar, primăria va începe demararea procedurii de demolare, pe cheltuiala proprietarului, lucrări la care vor fi prezenți și forțele de ordine, exact așa cum s-a întâmplat, în urmă cu mai mulți ani, cu un hotel cunoscut din Mamaia, extins ilegal.

Ni s-a comunicat că se va urgenta de către primărie procedura de demolare a etejelor 3 și 4 pentru care nu există autorizație de construire, așa cum prevede hotărârea judecătorească definitivă, prin executor judecătoresc”, ne-a declarat Valerică Decu, unul dintre reclamanți.

Oamenii așteaptă să se respecte prevederile hotărârii judecătorești, care a fost dată în urmă cu exact 3 ani, în 2018, în caz contrar vor da primăria în judecată pentru a obliga municipalitatea să o pună în aplicare.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.