Pe lângă modificările aduse Codului Fiscal cu privire la impozitul pe profit, impozitul pe veniturile micro-întreprinderilor, contribuţiile sociale obligatorii și alte astfel de noutăți anunțate la începutul acestui an, se pare că Statul Roman, prin principalul organ care aduce bani la buget, ANAF, inițiază licitații „aberante“ prin care se încearcă să mai adune câțiva lei de la datornici.
Nu că ar fi ceva anormal, dar atunci când scoți la licitație un bun care nu prea se află „în firea lui“ sau este chiar nefuncțional la un preț aberant de mare, înseamnă că ceva este în neregulă. Ori este ceva în neregulă cu evaluatorul, ori cineva are un anumit interes.
De exemplu, potrivit unui anunț postat pe pagina de Facebook a ANAF, Direcția Generală a Finanțelor Publice Cluj Napoca vinde (prima licitaţie), în data de 29.01.2025, ora 10.00, un autoturism marca BMW seria 5, albastru metalizat, fabricat în 2007, diesel, cu capacitate cilindrica de 2497 cmc, Euro 4, folosit.

„Informaţii suplimentare pot fi obţinute la sediul A.J.F.P Satu Mare, P-ţa Romană, nr. 3-5, camera 116, telefon 0261-807.059/116, sau accesând pagina de internet a A.N.A.F. www.anaf.ro-anunţuri-vanzare prin licitaţie a bunurilor sechestrate“, se arată în anunț.
Până aici nimic special. Numai că, accesând linkul atașat, pentru mai multe detalii, aflăm că autoturismul are injectoarele defecte și chiuloasa desfăcută. Practic, vorbim de o mașină veche de 18 ani, nefuncțională.

Cu toate acestea, prețul de pornire a licitației, fără TVA, este de… 64.693 de lei, adică aproape 13.000 de euro, FĂRĂ TVA, adică 76.984,67 euro, TVA inclus!!! Adică peste 15.000 de euro. Asta în condițiile în care mașina nu este funcțională și necesită o cheltuială suplimentară pentru reparații.
La o simplă căutare pe Google, pe site-urile de vânzări auto, observăm că un autoturism similar, același model și având același an al fabricației (2007), funcțional, cu acte în regulă, se vinde cu 4 – 5.000 de euro, la o diferență de circa 10.000 de euro față de același model, dar nefuncțional, vândut prin licitație de ANAF.
În acest caz, putem crede orice, mai puțin faptul că ANAF chiar ar vrea să vândă această mașină. Sau dacă acesta este adevăratul motiv al publicării anunțului, am putea crede că cineva chiar are o părere foarte proastă despre români, pe considerentul că „nu este prost cel care cere, ci acela care acceptă“.
Daniel ALBU
Prost este cel care a cumpărat