Un fost polițist îl acuză pe primarul comunei Ghindărești, trimis în judecată pentru abuz, că l-a lăsat fără terenul pe care, mai apoi, a fost montată o eoliană

0
490
Judecătoria Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

O expertiză topografică face ca procesul penal al primarului Vasile Simion, din Ghindărești, să bată pasul pe loc. La termenele trecute, instanța a încuviințat întocmirea unei expertize, însă aceasta nu a fost gata până la ultima ședință, motiv pentru care completul a dispus amânarea cauzei până la data de 12 ianuarie 2023.

Vorbim de dosarul penal în care sunt încriminați actualul primar al comunei Ghindărești, Vasile Simion, fostul primar, Adrian Vartolomei, un cadastrist și încă o persoană fizică, acuzați de abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, s-a reţinut în sarcina lui Vasile Simion că, prin îndeplinirea atribuţiile de serviciu cu încălcarea legii, a încălcat persoanei vătămate Boris Lintarov dreptul de proprietate, cauzându-i o pagubă de 168.287 de lei, echivalentul terenului dobândit în mod ilicit și injust de Comuna Ghidărești, fapte comise din 2010.

În sarcina inculpatului Adrian Vartolomei, consilier local al comunei Ghindărești, fost primar, s-au reținut aceleași fapte, la care a contribuit și un alt inculpat, specialist cadastru independent, în sarcina căruia s-a reţinut  că a înlesnit, cu intenție, săvârșirea faptelor penale comise de către cei doi primari.

Totul are legătură cu un teren aflat pe raza localității, pe care a fost montată o turbină eoliană, fapt ce îi conferă acestui teren o anumită valoare.

Acuzațiile

Potrivit anchetatorilor, în sarcina inculpaților au fost reținute mai multe fapte, cum ar fi:

„- emiterea Certificatului de urbanism nr. 3/29.03.2010 în care se menționează faptul nereal că terenul în cauză este situat în intravilanul UAT Ghindărești şi că este proprietate publică;

– emiterea documentului «expunere de motive privind completarea inventarului ce alcătuiește domeniul public, care reia aceste mențiuni nereale descrise mai sus, legate de dreptul de proprietate funciară asupra acestui teren litigios[…]»;

inițierea proiectului de HCL 16/31.03.2010, folosind o schiță cadastrală cu un conținut nereal, legat de titularul dreptului de proprietate asupra terenului;

 – emiterea adresei nr. 140/25.01.2017, către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care reiterează faptul nereal legat de titularul dreptului de proprietate funciară“.

De precizat că partea vătămată din acest proces penal, Boris Lintarov, este fiul unui fost primar din aceeași comună, Ilie Lintarov, iar potrivit documentelor depuse la dosar, terenul ar fi o moștenire.

Pe deoparte, inculpatul (primarul Vasile Simion) susține că terenul pe care a fost montată turbina eoliană nu este același teren pe care Lintarov susține că îl moștenește, întrucât terenul reclamantului ar fi, de fapt, un teren agricol cu viță-de-vie. Pe de altă parte, reclamantul susține că terenul lui i-a fost schimbat. Din acest motiv, s-a apelat la un expert cadastrist, însă, din câte se pare, raportul de expertiză întârzie, motiv pentru care și procesul penal trenează pe rolul Judecătoriei.

Vom reveni cu noi detalii pe acest subiect.

Daniel ALBU

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.