Fostul director de la Agenţia Judeţenă pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, condamnat la 3 ani de închisoare pentru infracţiuni de corupţie

0
204
FOTO: Cătălin SCHIPOR

Un funcţionar public din cadrul unei instituţii tulcene a fost condamnat la închisoare pentru infracţiuni de corupţie. Mai exact, Curtea de Apel Constanţa Tulcea a hotărât condamnarea unei inculpate, la data săvârşirii faptelor director în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, pentru infracţiuni de corupţie, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, instanţa de judecată a obligat inculpata la plata sumei de 3.231.451 lei către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene – Organism Intermediar P.O.S.D.R.U şi a dobânzilor legale, cu titlul de despăgubiri civile, precum şi menţinerea măsurii sechestrului asigurator instituit. Hotărârea este definitivă. În cauză, procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

În fapt, la data de 14 februarie 2011, inculpata a încheiat un acord de parteneriat între instituţia publică mai sus menţionată şi o asociaţie în care, printre asociaţi şi membri, figurau şi rude ale acesteia. Ulterior, la data de 18 februarie 2011, ascunzând existenţa conflictului de interese existent între sine şi membrii asociaţiei respective, inculpata, în calitate de director executiv al aceleiaşi instituţii publice şi de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanţare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu. În baza acestei cereri, A.J.O.F.M. Tulcea şi partenerii săi au obţinut o finanţare nerambursabilă, în vederea implementării proiectului “Formarea continuă – premiza calităţii în Serviciul Public de Ocupare“, susţin omamenii legii.

Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanţări europene, respectiv Ghidului solicitantului – Reguli de eligibilitate, inculpata avea obligaţia informării A.J.O.F.M. despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut.

Concret, ca urmarea a demersului fraudulos, în perioada 19.07.2011 – 02.06.2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat – A.J.O.F.M. Tulcea, respectiv prin directoarea în cauză, au obţinut suma totală de 8.112.016,60 lei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar – P.O.S.D.R.U. constituindu-se parte civilă în cauză. Ca urmare, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile şi conturilor deţinute de persoana actualmente condamnată.

Cauza provine dintr-un dosar penal constituit din sesizarea poliţiştilor anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi instrumentat la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.