Un nou termen pentru semnarea contractului privind construirea spitalului modular din Constanța. Doru Iordache: „Săptămâna viitoare va fi semnat”

0
750

Contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor pentru spitalul modular din Constanța nu a fost semnat. Deși, unul dintre consilierii personali ai primarului, Doru Iordache, preciza, într-o conferință de presă, la mijlocul lunii ianuarie a.c., că în două săptămâni va fi semnat contractul, iată că la jumătatea lunii februarie, acesta încă nu a fost încheiat.  

Doru Iordache, consilier al primarului Vergil Chițac, a oferit un nou termen.    

„Procedura e încheiată, contractul este în analiză la departamentul financiar. Săptămâna viitoare va fi semnat”, a precizat acesta, pentru Focus Press.   

Conform platformei de achiziții publice, pe data de 14 februarie 2023 a fost selecția câștigătorului, însă achiziția nu apare ca atribuită. 

Achiziția pentru „proiectare (PT+DTAC+DDE), execuție lucrări, furnizare aparatură medicală și dotări pentru creare spital modular pentru consolidarea capacitații medicale a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în contextul COVID-19”, în valoare totală, estimată de 41,443.791,02 lei, fără TVA, adică 49.318.111, 31 lei, cu TVA (10.031.343,29 euro), a fost lansată în luna septembrie a anului 2022. 

Context: 

Pe 12 ianuarie 2023, într-o conferință de presă, organizată de Primăria Constanța, city managerul Felicia Ovanesian și unul dintre consilierii personali ai primarului, Doru Iordache, au vorbit despre proiectul spitalului modular și problemele întâmpinate în privința achiziției. 

„Estimăm că în două săptămâni vom semna contractul, dacă nu apare ceva. Noi am fi vrut să semnăm contractul din septembrie, doar că sunt niște proceduri la care Primăria nu poate face nimic altceva decât să aștepte. ANAP (n.r. Agenția Națională pentru achiziții publice) a intervenit în acest proces de licitație ca să verifice procedura. A durat o lună și ceva până când ei au verificat toată procedura”, a spus consilierul personal al primarului, Doru Iordache. 

„Noi am mai avut o procedură de achiziție a spitalului modular, la sfârșitul anului 2021. Din nefericire ne-am pomenit cu niște ofertanți care au săvârșit niște falsuri, pe care, din fericire, le-am prins la vreme. Am reziliat contractul, am sesizat organele penale. A fost semnat și acord de recunoaștere a vinovăției, dar  pe noi asta ne-a ținut pe loc. Noi am mai inițiat o procedură în cursul anului 2021, o procedură de achiziție pentru spitalul modular. S-a prezentat o societate, nu îi dau numele. A fost și adjudecat. Când trebuia să ne prezinte studiul de fezabilitate sau ceva de genul acesta am constat că erau niște probleme în documentația pe care au întocmit-o. Reverificând din urmă ofertase niște terți susținători care de fapt nu își manifestaseră interesul pentru procedură. Deci erau niște falsuri în toată procedura. A trebuit să anulăm procedura și am luat-o de la capăt”, a spus city managerul Felicia Ovanesian. 

Doru Iordache a precizat că, după semnarea contractului, termenul de execuție a proiectului este de patru luni. 

„Soluția este următoarea: trebuie să semnăm contractul. Procedura de achiziție este finalizată, avem un câștigător. ANAP a verificat toată licitația și și-a dat acceptul pe procedură, deci nu sunt probleme. S-a evaluat oferta tehnică, au fost niște clarificări făcute. S-a deschis acum oferta financiară. Se fac clarificări, iar în momentul în care nu mai sunt dubii se semnează contractul. Din momentul semnării contractului, durata lui de execuție este de patru luni”, a adăugat Doru Iordache. 

Petruț IACOB 

Citește și: Proiect de hotărâre în Consiliul Local: se dorește racordarea la rețeaua electrică pentru viitorul spital modular din Constanța – focuspress.ro 

Citește și: Felicia Ovanesian, despre proiectul de construire a spitalului modular: „A fost reluată procedura pentru că am avut probleme cu ofertanții care au săvârșit falsuri” – focuspress.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.