Un șofer din Mangalia, care rula cu peste 90km/h în oraș, a primit invitație să se prezinte la Poliție

1
5750

Un șofer din Mangalia, prins rulând prin oraș cu peste 90 km/h, cu o autoutilitară, a primit invitație să se prezinte la Poliție, pentru că a acumulat 16 puncte de amendă, ceea ce înseamnă că i-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de zile. Acesta a depus o plângere în instanță, ce i-a fost respinsă.

În fapt, din cuprinsul procesului-verbal de contravenţie a rezultat că intimatul a aplicat petentului sancţiunea contravenţională principală constând în amendă în cuantum de 1.305 lei, 9 puncte amendă şi sancţiunea contravenţională complementară constând în 6 puncte penalizare, pentru săvârşirea contravenţiei.

În cuprinsul procesului-verbal s-a constatat, în fapt, că bărbatul în cauză a condus autoutilitara marca Volvo în Mangalia, zonă unde se circulă cu 50 km/h, fiind înregistrat de aparatul radar montat pe o autospecială MAI cu viteza de 92 km/h.

Ulterior, șoferul a primit o invitație de a se prezenta la Poliție. Întrucât a acumulat 15 puncte amendă, i s-a suspendat permisul de conducere.

Șoferul a depus o acțiune în instanță, prin care a solicitat anularea procesului-verbal de contravenție, ca netemeinic, invocând că nu a fost specificat locul săvârșirii faptei.

Judecătorii, analizând întregul material probator, au respins plângerea șoferului.

„Cu privire la sancţiunea contravenţională aplicată petentului, constând în amendă în cuantum de 1.305 lei, 9 puncte amendă, instanţa constată că acesta se încadrează în limitele legale, potrivit dispoziţiilor art. 102 alin. 2 din OUG nr. 195/2002, reprezentând sancţiunea legală pentru încălcare obligaţiei ce revine unui conducător auto de a nu depăşi limita de viteză legal admisă, respectiv 50 km/h în localităţi, potrivit art. 49 alin. 1  din OUG nr. 195/2002. Astfel, instanţa reţine că sancţiunea amenzii în cuantumul aplicat este direct proporţională cu gravitatea faptei ce rezultă din încălcarea regulilor de circulaţie arătate. De asemenea, în mod legal a fost aplicată sancţiunea complementară constând în 6 puncte penalizare, întrucât aceasta este prevăzută de art. 108 alin. 1 lit. d pct. 3 din OUG nr. 195/2002. În consecinţă, având în vedere istoricul sancţiunilor, se constată că în mod legal a fost emisă 《Invitaţia》 nr. 170981/21.10.2021, întrucât petentul a acumulat un număr de 16 puncte penalizare, potrivit art. 103 alin. 1 lit. a din OUG nr. 195/2002. Pentru considerentele arătate, întrucât procesul-verbal contestat este temeinic şi legal întocmit, sancţiunile aplicate fiind corect individualizate, în temeiul art. 34 alin. 1 din Ordonanţa nr. 2/2001, instanţa va respinge plângerea ca nefondată”, potrivit instanței.

Liliana BELCIUG

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.