Unele familii defavorizate au refuzat tabletele școlare pentru că nu erau „de tot“ ci în comodat

0
2497
Tablete chinezești pentru elevii români. FOTO ISJ Constanța

La nivelul inspectoratelor școlare au început și chiar s-a terminat, împărțirea tabletelor școlare achiziționate de Guvern prin programul „Școala de acasă“. Distribuirea s-a făcut după cum s-a decis la nivelul fiecărui județ. Necesarul pare să fie mai mic decât cel raportat inițial după ce unele primării au achiziționat propriile tablete, iar unele familii au renunțat la „ofertă“ când au aflat că trebuie semnat un contract de comodat pe o perioadă de doi ani.

La nivelul județului Constanța, Inspectoratul Școlar Județean a început distribuirea tabletelor în 98 de unități de învățământ din municipiu și județ. Potrivit inspectorului general, Sorin Mihai, s-a început cu unitățile de învățământ care aveau mai puține cereri, astfel încât să nu rămână elevi din școala respectivă fără tabletă. După ce va veni și a doua tranșă, acestea se vor distribui celorlalte unități de învățământ. Acum, aproximativ o mie de tablete au rămas pe plus și vor fi redistribuite după ce beneficiarii au renunțat la ele, pe motiv că au primit de la primării, din alte surse, sau nu au mai vrut pe motiv că tabletele se dau pe bază de comodat pe o perioadă de doi ani de zile.

În județul Tulcea, inspectoratul școlar județean a ales altă metodă de a împărți tabletele: s-a primit jumătate din necesar în prima tranșă și s-au dat către unitățile de învățământ jumătate din necesar, pentru jumătate din copii. S-au distribuit prima dată către Sulina și Maliuc, apoi către alte școli.

Potrivit reprezentanților MEC, câștigătorii licitațiilor de pe SICAP sunt marii provideri de telefonie mobilă Orange și Vodafone. Prețul de achiziție a unei tablete este între 594 și 600 lei cu TVA inclus. Tabletele au de asemenea și abonament de internet inclus pentru doi ani.

Momentan nu s-a stabilit exact ce se va întâmpla cu tabletele care vor suferii avarii în urma unor factori externi, defecțiuni ce nu sunt acoperite de garanție.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.