Câteva vânzătoare de flori din Constanța ni s-au plâns că sunt obligate de Primărie să-și închidă tonetele de pe stradă. Reprezentanții administrației locale susțin că acestea încalcă Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiu, așa cum se întâmpla și în cazul dughenelor care funcționau pe faleza din Mamaia.
Mai multe florărese din Constanța au fost înștiințate că trebuie să își închidă tonetele de pe stradă și să elibereze domeniul public. Bineînțeles, jale mare pentru acestea, dar decizia administrației locale este finală.
Potrivit reprezentanților Biroului de presă al Primăriei Constanța, acestea încalcă Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiu, care a fost aprobat de către consilierii locali în 2017, prin Hotărârea nr. 427.
Documentul prevede că activitatea de comercializare legume-fructe sau flori în amplasamente cu caracter temporar (tip tonetă), aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Constanța sau pe teren aparținând persoanelor fizice sau juridice, este interzisă la o distanță mai mică de 150 de metri, în linie dreaptă față de piețe agroalimentare. Și tocmai această cerință specifică privind comerțul stradal de mic detaliu ar fi încălcată de către vânzătoarele de flori care au fost somate să își suspende activitate.
Din păcate, alte informații administrația locală nu a dorit să ne ofere. Vom reveni dacă vom afla câte dintre tonetele de flori vor fi închise, în ce zone sunt acestea acum amplasate și dacă florăresele vor putea să le mute și să le deschidă în alte zone, la distanță mai mare de piețe.
În altă ordinea de idei, au fost închise și demolate și dughenele din Satul de Vacanță și Mamaia, de către Primăria Constanț, care de asemenea încălcau Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale și a serviciilor de piață în municipiu. O dorință pe care Horia Constantinescu, directorul executiv adjunct al Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța, și-a exprimat-o încă din 2019, când era comisar-șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, și pe care primarul Vergil Chițac a îmbrățișat-o.
„90% din dughenele din Satul de Vacanță au dispărut. Au rămas câteva doar undeva la intrare, pe partea stângă, fără autorizație de funcționare și în procedură de emitere a dispoziției de demolare.
Pe faleză, începând de la Hotel Malibu până aproape de Năvodari, toate dughenele au fost deja eliminate. Desființate prin înțelegere cu deținătorii de terenuri și procedând și la comunicarea neautorizării funcționării acestora de către direcția responsabilă din Primărie
Cred eu că până la 15 iulie nu vom mai avea nicio astfel de structură“, a declarat Horia Constantinescu, în cadrul lansarii Comandamentului Litoral 2021.
Primarul Vergil Chițac a explicat că, de exemplu, pe faleza din Mamaia sunt interzise activitățile comerciale, inclusiv prin Planul Urbanistic General al municipiului Constanța. Astfel, proprietarii de dughene au fost obligați să nu mai ocupe domeniul public și să închirieze spații comerciale dacă vor să mai desfășoare această activitate.
„Le-am dat alternativa să nu mai stea pe domeniul public și să închirieze spații comerciale. Pentru că domeniul public, respectiv faleza, nu este pentru activități comerciale. Nu există nici în Planul Urbanistic General prevăzută pe faleză funcțiunea de activități comerciale de acest tip.
Noi nu putem să le asigurăm spații, dumnealor merg pe piața liberă și-și caută locuri pe care le pot închiria și în cadrul cărora pot desfășura activități comerciale.
Noi nu suntem un shareholder în economie. Nu putem să ne implicăm“, a declarat Vergil Chițac.
Valentin ISPAS