La 3 zile de la explozia de la rafinăria Petromidia, instanța a dispus amânarea dosarului primului incident similar, din 2016, cu 4 luni

0
669

Un nou termen de judecată a avut loc, luni, 5 iulie, în legătură cu prima explozie de la Petromidia, din 2016, în urmă căreia două persoane au murit iar altele au fost grav rănite. În acest dosar, trei persoane fizice și două societăți au fost puse sub acuzare, pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

La numai trei zile de la ultima tragedie de la rafinăria Petromidia, când un muncitor a murit iar alți cinci au fost răniți, patru dintre ei fiind internați în stare gravă, la Judecătoria Constanța a avut loc, luni, 5 iulie, un nou termen de judecată cu privire la explozia din august 2016. Este vorba derspre primul mare incident, dacă putem spune așa, din ultimii 5 ani, când o explozie era să arunce în aer întreaga rafinărie, dar și orașul Năvodari.

Așa cum se știe, o explozie teribilă avea loc la Petromidia, în urmă cu cinci ani, iar patru oameni au fost transportați cu arsuri grave la spital, doi dintre ei (Marian Petrescu şi Ionel Buzioanu) decedând. Ceilalţi doi, care au scăpat ca prin minune, au necesitat zeci de zile de îngrijiri medicale, fiind internați.

Teodor Niță, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a declarat, la vremea respectivă, că înainte cu trei zile de producerea exploziei, în sistemul rafinăriei au aparut 1.600.000 de alarme de emisie de gaz, iar cu 30 de minute înainte de deflagrație au aparut 300 de alarme de explozie iminentă, toate fiind ignorate de angajați.

În rechizitoriul trimis în instanță spre soluționare, procurorul Teodor Niţă consemnează: „(…) Explozia a avut loc sub <<pădurea>> de conducte plină cu substanţe inflamabile, în condiţiile în care suflul exploziei a proiectat extinctorul  de 200 litri, în rezervorul cu hidrogen sulfurat (schimbător de căldură) care s-a deformat, oricând putând interveni o scurgere de hidrogen sulfurat, iar suflul exploziei ar fi generat o explozie colosală. Forţa acestei explozii ar fi putut rupe conductele, ceea ce ar fi amplificat mai mult forţa şi ar fi generat în plan apropiat pierderi masive de vieţi omeneşti şi bunuri, apreciate de experti a fi ceva de genul <<radierii de pe suprafaţa  pământului a circa 95% din Năvodari şi împrejurimi>>. Nu trebuie omis nici faptul că evenimentul s-a produs în plin sezon estival, iar SC Rompetrol Rafinare este situat pe B-dul Năvodari, nr. 215, localitatea Năvodari, jud. Constanţa, adicǎ pe fâşia litorală a Capului Midia. (…)”.

În instanță a ajuns, în urmă cu un an, pentru a doua oară, dosarul penal deschis cu privire la incidentul respectiv, în care primul termen a fost stabilit abia după 6 luni, adică în ianuarie 2021. Până în acest moment au fost audiați mai mulți martori, iar luni, 5 iulie, instanța a acordat un nou termen de judecată, pentru luna noiembrie, pentru continuarea cercetării judecătorești.

Se poate observa că acest proces penal înaintează destul de greoi, ceea ce înseamnă că va dura încă cel puțin 7-8 ani până la final iar răspunderea penală pentru unele fapte se poate prescrie, așa cum s-a mai întâmplat și în alte dosare vechi.

Referitor la cele două explozii de la aceeași rafinărie, așa cum am mai arătat cele două incidente extrem de grave și periculoase seamănă izbitor de mult între ele, fiind vorba despre defecțiuni tehnice.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.