Explozia la Petromidia, trasă “la indigo” după cea din 2016. Ambele au fost provocate de defecțiuni tehnice și erau să radă Năvodariul de pe hartă

3
18855

Tragedia de vineri, 2 iulie, de la rafinăria Petromidia Năvodari, seamănă izbitor de mult cu celălalt incident din urmă cu 5 ani, în 2016, când o explozie similară era cât pe ce să șteargă Năvodariul de pe hartă. Și atunci au fost înregistrați morți și răniți, iar cauza pare să fi fost tot o defecțiune tehnică.

În august 2016, o explozie s-a produs la Rafinăria Petromidia, în urma căreia au suferit arsuri grave un număr de cinci salariați, dintre care doi au decedat (Marian Petrescu şi Ionel Buzioanu). Și la vremea aceea, ca și acum, a fost activat Planul Roșu de intervenție, zona fiind împânzită de ambulanțe și mașini de pompieri.

La vremea aceea s-a stabilit că explozia a fost cauzată tot de o defecțiune tehnică, ca și acum, cinci persoane fiind rănite. Incendiul a fost generat de o explozie la o pompă de alimentare DDV, din cadrul unei instalaţii de prerafinare. Explozia ar fi avut loc la două rezervoare de azot.

Și în 2016, un muncitor de 35 de ani a murit din cauza arsurilor de pe aproximativ 90 la sută din suprafața corpului. Ulterior, un alt muncitor dintre cei răniți și-a pierdut viața.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au preluat ancheta la finalul căreia au trimis în judecată compania șia mai multe persoane responsabile pentru producerea targediei.

În dosarul excploziei din 2016, procurorul de caz a dispus trimiterea în judecată a SC Rompetrol Rafinare pentru comiterea infracţiunilor de: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluarea accidentală, neluarea măsurilor de securitate si sănătate în muncă; totodată, au mai fost trimişi în judecată SC Rominserv SRL, Cornel Titi Oancea, Daniel Stanciu, Vasile Caraman şi Ioan Mărginean, pentru aceleaşi infracţiuni.

Ceea ce s-a reținut în cazul respectiv, care încă nu a fost soluționat în instanță, este faptul că, timp 3 zile înainte de explozie, angajații responsabili au ignorat toate semnalele de alarmă care indicau existența unei probleme tehnice.

Conform datelor din dosar, cu trei zile înainte de producerea exploziei, au existat 1,6 milioane de alarme de emisii de gaz care au fost ignorate, iar cu jumătate de oră înainte de explozie au fost alte 300 de alarme. Responsabilii cu monitorizarea acestor alarme le-au ignorat cu desăvârşire! În momentul producerii exploziei, suflul a proiectat un tub de extinctor de 200 de litri la 20 de metri distanță, lucru care a dus la îndoirea unei cisterene în care se afla hidrogen sulfurat și câteva tone de benzină. Cisterna a fost avariată grav, dar, din fericire, nu s-a fisurat. Dacă hidrogenul sulfurat și benzina ar fi reacționat, „explozia ar fi fost una similară celei de la Mihăilești” şi ar fi ras de pe suprafaţa pământului o parte din oraşul Năvodari, susţine procurorul de caz.

Un alt detaliu din anchetă relevă faptul că unul dintre cei patru angajaţi desemnaţi să intervină pentru remedierea avariei nici măcar nu figura în fişă ca fiind desemnat să se ocupe de acest aspect. Cu alte cuvinte, prin prezenţa lui la locul exploziei a fost încălcată legea.

De altfel, pe parcursul anchetei, declaraţiile martorilor au indicat grave abateri de la normele de securitate în muncă, la care se adaugă încălcări ale legislaţiei în ceea ce priveşte autorizarea şi verificarea unor conducte: „SC Rompetrol Rafinare avea obligaţia să intre în legalitate, însă în urma verificărilor, adică la data de 22.08.2016, conducta PM-100-025-80-40H nici măcar nu avea autorizaţie de funcţionare, aspect reliefat în raportul de inspecţie tehnica CNCIR nr. 204-586/31.10.2015”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niță.

După cum se poate observa, tragedia din 2016 seamănă destul de mult cu cea de acum. Rămâne de văzut dacă și în acest caz au existat alarme care nu au fost luate în seamă.

De precizat că acționarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria de la Nădovari, este grupul KMG International, al cărui unic acționar este operatorul național de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Statul român deține o participație de 44,69% din acțiunile Petromidia.

Daniel ALBU

Citeşte şi:

3 COMENTARII

  1. Am lucrat la firme terțe ..in petormidia..permisele de dau imediat chiar și cele cu foc..lasă mă că știu eu …ce este acolo..ia și semnează…conducte care au pete de rugină acoperite cu vata și tabla sau armaflex..și multe nereguli care eu ca un simplu muncitor le vedeam…dar cu cine sa te lupți…nu ai cu cine …la o adică …tot eu eram găsit vinovat..daca era ceva ..problema este ..la noi..că se fac atâtea anchete și …vorba..sa vedem daca este găsit vinovat…vinovați sunt toți de la cel din sectie..care face permisele de lucru ..până la cei de la pompieri .. toxicologia …rominserv..și chiar și șefi de echipa la firma care lucrezi… lasă mă…o vorbă este practicată de așa zis maiastru sau inginer…CE MĂ TU ESTI AICI SĂ GÂNDEȘTI…asta este deja un slogan jignitor la adresa multor muncitorii..adresat de maiștri și ingineri..nu ai voie..asta este la noi ..nu ai dreptul sa spui nimic..pt că ești dat afara din firma…in loc sa fie susținut și dacă divulga toate neregulile sa nu fie văzut ca oaia neagră…cu toate astea ..in petormidia …multe nereguli sunt în secții

  2. Gândiți prost și fără rost !câteva județe erau șterse de oe harta nu doar navodariul ascundeți gunoiul sub preș de fiecare data

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.