Unii taximetriști, nemulțumiți că trebuie să poarte cămașă și cer majorarea tarifelor

0
4704

Perioada în care puteau fi trimise propuneri, sugestii sau opinii cu privire la Regulamentul privind organizarea și executarea serviciului de transport în regim de taxi în municipiul Constanța s-a încheiat pe 20.03.2021. Au fost depuse 15 solicitări.

Una din nemulțumirile manifestate în cuprinsul amendamentelor a fost legată de prevederile art. 10, ce menționează că numărul maxim de autorizații taxi stabilit pe raza municipiului Constanța este de 4 la 1000 de locuitori, respectiv 1.262 de autorizații, cu argumentarea că orașul Constanța este un oraș turistic și este necesar un număr de 1.500 autorizații. S-a solicitat realizarea unui nou recensământ, pentru a confirma dacă pe raza municipiului Constanța este nevoie de un număr mai mare de 1.262 de autorizații stabilite prin regulament.

În prezent, pe raza municipiului Constanța există un număr de 1.728 de autorizații taxi, numărul lor depășind cu mult numărul maxim stabilit prin lege, micșorarea numărului realizându-se doar în timp, prin disponibilizarea unor autorizații prin anularea acestora, în urma nerespectării prevederilor legale.

O altă nemulțumire este legată de prevederile art. 42, alin.(3) lit. b), privind obligațiile transportatorilor, ale dispeceratelor, ale taximetriștilor și ale clienților prin care s-a stabilit ca ținuta vestimentară acceptată prin regulament să fie pantalon lung, cămașă uni, culori neutre, tricou polo în perioada 01.06 – 15.09, sacou și vestă în funcție de anotimp, fiind interzis alt tip de îmbrăcăminte (șort, maiou, șlapi).

Probleme a ridicat și art. 28, alin.(1) lit. a), privind vechimea autovehiculului pentru care s-a solicitat prelungirea autorizației taxi, care nu trebuie să depășească vechimea de zece ani: „Autovehiculul pentru care s-a solicitat prelungirea autorizaţiei taxi sau a copiei conforme nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la anul fabricaţiei şi este deţinut cu titlu de proprietate sau în temeiul unui contract de leasing. Transportatorul autorizat are obligatia să înlocuiască autovehiculul deținut atunci când acesta are 10 ani de la anul fabricației, indiferent de valabilitatea autorizatiei. Înlocuirea autovehiculului se va face începând cu 1 ianuarie 2022, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2022“.

De asemenea, au fost nemulțumiri legate și de prevederile art. 30, alin.(10), lit. e) cu privire la suspendarea autorizației taxi pentru o perioadă de 1-3 luni, în cazul în care transportatorul este sancționat de trei ori într-o perioadă de șase luni, pentru încălcarea prevederilor prezentului regulament și a Legii 38/2003, precum și de prevederile lit.i), privind suspendarea autorizației taxi pentru o lună, în cazul în care un operator de transport parchează unul sau mai multe autovehicule pe domeniul public și nu prezintă în termen de trei zile lucrătoare documentele doveditoare din care să reiasă evidența șoferilor care au condus autovehiculele la momentul respectiv.

Totodată, s-a cerut și modificarea art. 40, privind valoarea tarifelor maximale de distanță, de  3,5 lei/km, prin majorarea acestora.

În continuare, conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, proiectul de hotărâre poate fi consultat la sediul Primăriei Municipiului Constanța, din strada Ștefan Mihăileanu nr. 10 – Serviciul Management Drumuri și Transport Public, și pe site-ul oficial, la adresa www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „De interes public / Transparență decizională pe Legea 52/2003“ până pe data de 20 aprilie 2021, urmând a intra în ședință de Consiliu Local, pentru a fi supus aprobării consilierilor locali.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.