În perioada 4-11 noiembrie 2020 a avut loc cea de-a 102-a sesiune a Comitetului pentru Siguranța Maritimă (MSC) din cadrul Organizației Maritime Internaționale. Universitatea Maritimă din Constanța a participat la lucrări prin reprezentantul său, prorector, Conf. univ. dr. ing. Radu Hanzu-Pazara.
Întâlnirea s-a desfășurat online și s-a axat pe identificarea măsurilor corespunzătoare pentru a face față provocărilor cu care se confruntă întreaga industrie maritimă în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Printre altele, s-a ajuns la un acord privind dezvoltarea, până la sfârșitul acestui an, a unui modul integrat în sistemul GISIS care să centralizeze și să disemineze informațiile furnizate de statele membre cu privire la situația din porturi, astfel încât companiile de shipping să poată planifica și organiza cât mai eficient schimbul de echipaje.
De asemenea, membrii comitetului au luat notă de analiza impactului pandemiei de COVID-19 asupra învățământului de marină elaborată de Camera Internațioanlă a Marinei Comerciale (ICS) și Asoaciația Internatională a Universităților de Marină (IAMU). Din dialogul celor două instituții a rezultat că majoritatea universităților de marină și-au transferat cursurile în sistemul online, voiajele de practică au fost reprogramate sau chiar anulate iar schimbul de cadeți s-a efectuat cu dificultate. Printre recomandările formulate de ICS și IAMU se numără întărirea colaborării dintre operatorii economici din industria maritimă și instituțiile de învățămînt de marină, o mai mare flexibilitate din partea IMO în privința efectuării voiajului de practică obligatoriu și redactarea unui ghid pentru reglementarea învățământului de marină la distanță și pentru desfășurarea cursurilor STCW în regim online, situații considerate definitorii pentru noua normalitate post pandemie.
Universitatea Maritimă din Constanța face parte din Asociația Internațională a Universităților de Marină din anul 2000 iar domnul Conf. univ. dr. ing. Radu Hanzu-Pazara este membru în grupul de lucru al Comitetului IAMU pentru relația cu IMO.