Unul dintre tinerii în cazul cărora SUA au cerut extrădarea a fost în fața instanței și a încercat să contureze o poveste în care el nu are nicio legătură cu acuzațiile, precizând că sigur este vorba de o greșeală.
Apărătorul persoanei extrădabile Adrian Florentin Soare a învederat instanței că acesta se opune extrădării, iar în acest sens a solicitat acordarea unui termen de judecată de opt zile pentru a prezenta punctul de vedere în scris, în vederea studierii dosarului și a tuturor documentelor trimise de către autoritățile americane.
La interpelarea instanței, persoana extrădabilă a arătat că nu dorește să dea declarație, nu știe ce se întâmplă și nu dorește extrădarea. El a precizat că nu are pe nimeni în SUA și, cu siguranță, nu este persoana căutată.
Curtea de Apel Constanța i-a adus la cunoștință că s-a întocmit un proces-verbal la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în legătură cu prezentarea către acesta a documentației înaintate de către SUA în susținerea cererii de extrădare.
Bărbatul a spus că nu știe despre ce este vorba, însă i s-a adus la cunoștință că se cere extrădarea sa peste Ocean, pentru niște infracțiuni pe care nu le înțelege.
Instanța i-a adus la cunoștință obiectul procedurii, acuzațiile ce i se aduc în SUA, precum și faptul că instanţa română nu poate analiza fondul cauzei penale în care se solicită extrădarea. De asemenea, i-a explicat că Statele Unite solicită extrădarea sa pentru a fi judecat acolo, pentru aceste infracțiuni, în baza tratatului încheiat între cele două țări.
De cealaltă parte, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au solicitat să se constate că se impune luarea măsurii arestării preventive în vederea extrădării persoanei căutate, apreciind ca fiind necesară această măsură în vederea asigurării bunei desfășurări a procedurii judiciare pe care o urmează, raportat la acuzația penală formulată, precum și la împrejurarea că, în acest moment, nu există un element din care să rezulte că identitatea acesteia nu ar corespunde cu persoana căutată de SUA.
Ce spun autoritățile de peste Ocean
În fapt, s-a reţinut, în esenţă, că tânărul, împreună cu un alt cetățean român, a postat pe o rețea de socializare un anunț de vânzare a unui autoturism. Cei doi au solicitat și au primit electronic, de la persoana vătămată W.S., o sumă de bani (BTC în valoare de 2.000 de dolari americani), fără a expedia mașina. Astfel, persoana vătămată nu a intrat niciodată în posesia autoturismului plătit.
Ulterior, au fost identificate zeci de victime din SUA, care au fost înșelate ca urmare a schemei de vânzare a unor autoturisme întreprinse de către cei doi cetăţeni români.
În același timp, organele judiciare de peste Ocean au reţinut că cetăţenii români au transferat / transmis, prin intermediul Internetului, instrumente monetare, în sensul că au convertit în mod fraudulos dolari americani în bitcoin.
Aceste activități au fost descoperite în cursul anului 2021, răspunderea penală nefiind prescrisă, iar consumarea acestor fapte s-a produs în jurul datei de 30.09.2021. În rechizitoriu s-a mai reţinut săvârşirea infracţiunilor „între data de 1 septembrie 2021 şi data de 30 septembrie 2021, în Districtul Central, Secţia Athens, şi în alte părţi“.
Adrian Florentin Soare a fost arestat preventiv.
„În baza art. 43 alin.3 din Legea nr. 302/2004, dispune arestarea provizorie, în vederea extrădării, a persoanei extrădabile Soare Adrian Florentin, pentru o perioadă de 30 zile, respectiv de la data de 8.03.2024 până la data de 6.04.2024, inclusiv. În baza art. 49 alin.2 din Legea nr. 302/2004, pune în vedere persoanei extrădabile, prin apărătorul acesteia, să prezinte, în scris şi în termen de 8 zile, opoziţia motivată la cererea de extrădare, cu indicarea mijloacelor de probă admise de legea română. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Fixează termen la data de 18.03.2024, ora 12.00“, potrivit minutei judecătorești.
În același dosar apare și Raul Petcu, din Schitu (Costinești), și el fiind arestat în vederea extrădării.
Liliana BELCIUG
Cei doi erau cunoscuți în comuna de băieți descurcăreți în informatica mai ales Petcu Raul .Celalalt era mai prostuț din născare ,dar era bun la înaintare în orice ilegalități.Amandoi consumau droguri și normal ca trebuiau sa facă rost de bani din ceva pentru ca munca nu era de ei.Doar de combinații dubioase se ocupau pentru a face rost de bani ,sunt din parinti modici care lucrează la stat.Smecheri de Costinești!