UPDATE. Peste 100 de români, încă blocați pe aeroportul din Mexic. Au intrat în greva foamei!?

0
343
Foto: Cancun Airport

Ministerul Afacerilor Externe a continuat demersurile politico-diplomatice pe lângă autoritățile mexicane, pentru sistarea refuzului intrării pe teritoriul Statelor Unite Mexicane a mai multor cetățeni români care se deplasează în scop turistic. De asemenea, se fac demersurile necesare pentru repatrierea celor 114 români aflați încă pe aeroportul din Cancun.

Miercuri, 3 februarie a.c., ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis o scrisoare omologului mexican, ministrului Marcelo Ebrard, reiterând îngrijorarea și nemulțumirea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români în Mexic și solicitând sistarea imediată a acestei practici abuzive. În cadrul scrisorii, a fost subliniată necesitatea ca aceste decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz. Totodată, ministrul Afacerilor Externe a solicitat asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic, mai ales în contextul pandemic actual. De asemenea, a evidențiat că România consideră că deciziile de returnare nu au fost suficient de clar explicate şi comunicate fiecărui cetățean român implicat sau autorităților române și și-a exprimat surprinderea față de lipsa oricăror semnale prealabile pe acest subiect, din partea autorităților mexicane, așa cum este cutumiar în condiţiile bunelor relaţii existente în mod tradiţional între ţările noastre.

Cu privire la cei 114 cetățeni români care se află, în continuare, în aeroportul din Cancun, în așteptarea curselor de retur, M.A.E. precizează că, în continuarea eforturilor deja întreprinse de către Ambasada României în Mexic, cu sprijinul consulului onorific al României la Cancun, în scopul asigurării de apă și alimente acestor cetățeni, însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic s-a deplasat la Cancun pentru a oferi asistență celor aflați în aeroport, în așteptarea returnării spre Europa. Totodată, un consul din cadrul Consulatului General al României la Miami se deplasează în Mexic, pentru a întări echipa de la fața locului, pe fondul nevoii intensificate de asistență consulară.

De asemenea, la nivelul Ambasadei României în Mexic și la nivelul Centralei M.A.E. s-au realizat demersuri pe lângă compania aeriană Lufthansa, în vederea repatrierii cât mai urgente a celor 114 cetățeni români.

În acest context, M.A.E. face apel la cetățenii români care intenționează sau urmau să călătorească, în perioada imediat următoare, în Mexic să își amâne călătoria, până la clarificarea situației și remedierea acesteia. În acest sens, a fost emisă și o atenționare de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie). Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic. Iarpe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esențială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanele care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei sunt respinse la frontieră și returnate în statul de domiciliu/reședință cu primul zbor disponibil.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

UPDATE. Unul dintre românii blocați pe aeroportul din Cancun a anunțat că aceștia au intrat în greva foamei și că în continuare condițiile oferite de autoritățile mexicane sunt asemenea celor din pușcării. Aceștia au cerut sprijinul Comisiei și Parlamentului European, pentru repatrierea de urgență, printr-un zbor umanitar.

„Grupul de români sechestrați ilegal de autoritățile mexicane a intrat în greva foamei, începând cu 2 februarie, ora locală 17.00. Autoritățile române, mexicane, precum și compania aeriană Lufthansa nu au reușit repatrierea nostră către România și nici nu am primit un răspuns din partea acestora. În continuare suntem în detenție, închiși și păziți 24/24, dormim pe jos, în condiții extraordinar de grele, atât fizic, cât și psihic.

Având în vedere că autoritățile române nu au luat măsuri pentru protejarea cetațenilor săi, cerem urgent, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, sprijinul Comisiei Europene și al Parlamentului European, repatrierea de urgență a persoanelor reținute împotriva voinței lor, printr-un zbor umanitar de urgență.

Menționăm că autoritățile mexicane ne rețin de mai bine de 24 de ore, fără un mandat de reținere, necomunicarea motivului de reținere, a pașapoartelor și a lucrurilor personale, astfel încălcând fragrant drepturile omului și drepturile nostre de cetăteni ai U.E.“, au transmis Gabriel Horț și Patricia Miron.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.