UPDATE. Zeci de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase Constanța vor fi concediați. Acesta nu se va redeschide curând

0
5148

O parte din angajații Spitalului de Boli Infecțioase sunt în pericol de a rămâne fără serviciu după incendiu. Este vorba de cei care aveau contracte de muncă pe perioadă determinată, care sunt pe cale de a fi concediați.

Au muncit în prima linie în lupta contra COVID-19, iar după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase, pentru că aveau contracte pe perioadă determinată de timp, sunt în pericol de a fi scoși din sistem.

Acum, asistentele medicale și personalul auxiliar aflat în această situație, ținând că este nevoie ca niciodată de personal calificat, cer să li se găsească de muncă. În acest sens au publicat un memoriu.

Memoriu

În contextul pandemic actual, când toate spitalele anunță efective insuficiente de personal sanitar, când se suspendă concediile de odihnă că să se poată acorda îngrijiri numărului tot mai mare de pacienți infectați cu SARS-CoV-2, renunțarea la personalul medical încadrat cu contract de munca pe perioada determinată, al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, este o decizie criminală.

Noi, asistenții medicali și infirmierele cu contract determinat, am muncit în linia I de la începutul pandemiei cot la cot cu cei cu contract permanent de aproape doi ani, în condiții de criză sanitară, de presiune greu de imaginat. Am luptat cu frica de a ne îmbolnăvi, de a îmbolnăvi membrii familiei, am acceptat să muncim într-un loc evitat de multe cadre medicale și am demostrat pe deplin capacitate profesională și umană.

De ce acum nu mai este nevoie de noi? De ce întreg personalul de cadre medicale al Spitalului de Boli Infecțioase Constanta este în pericol de concediere, într-un moment când numărul de pacienți infectați este mai mare ca niciodată?

Normativul de personal este, în continuare, subdimensionat în instituțiile sanitare publice.

De ce un cadru medical la Spitalul de Urgență Constanța în sectorul de COVID Urgență îngrijește singur 40-50 pacienți 12 ore în timp ce noi suntem eliminați din sistem?

Care este calitatea îngrijirilor primite de acești pacienți speriați de moarte și izolați de lume?

În contextul lipsei acute de personal calificat în instituțiile sanitare și perspectivele grave privind situația epidemiologică națională actuală, solicităm autorităților să găsească o rezolvare la situația dramatică în care ne găsim.

Considerăm asta o datorie profesională și morală, în același timp!

Vrem să muncim, vrem să ne punem în practică cunoștințele și experiența, vrem să ne implicăm în efortul general de salvare a pacienților infectați cu SARS-CoV-2, să ajutăm la îngrijirea pacienților de COVID, pentru că noi chiar știm să o facem!

Aceștia își doresc rezolvarea prin orice solutie, redeschiderea spitalului cât mai repede, sau cel modular promis de administrația publică locală. Merită adăugat și faptul că toți angajații care au lucrat cu pacienți COVID au primit sporuri de 85%, conform Guvernului.

UPDATE:

Surse din cadrul Primăriei Constanța ne-au declarat că angajații Spitalului de Boli Infecțioase cu contracte pe durată nedeterminată au fost detașați la alte unități medicale, urmând a le înceta detașarea în momentul deschiderii spitalului modular pe care administrația locală vrea să îl amenajeze.

Cei angajați pe durată determinată, însă, nu au fost detașați și nici nu pot lucra în Spitalul de Infecțioase, deoarece acesta nu poate fi redeschis decât după o expertiză tehnică ce ar permite acest lucru, astfel că nu mai pot fi plătiți.

Același lucru s-ar putea întâmpla și cu o parte din personalul TESA, din păcate, indiferent dacă este angajat cu contract pe durată nedeterminată sau determinată, care nu ar mai avea ce sarcini să îndeplinească pe perioada închiderii Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Angajații aflați în pericol de a fi concediați au sesizat și Sindicatul Sanitas Constanța, iar luni, 18 octombrie a.c., va avea loc o întâlnire pentru a se stabili numărul exact al celor care vor rămâne fără loc de muncă.

Sindicatul Sanitas Constanța va discuta, apoi, cu autoritățile și toți factorii implicați din sistemul sanitar, pentru a rezolva rămânerea în sistem a angajaților Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, având în vedere situația sanitară în care ne aflăm, faptul că au fost întrerupte concediile în toate unitățile medicale din țară, medicii lucrează la foc continuu și mulți dintre ei se și îmbolnăvesc cu COVID-19, conform președintelui Sindicatului Sanitas Constanța, Nicolae Manea.

Comitetul director al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța a luat decizia, în data de 6 octombrie a.c., ca personalului angajat pe perioadă determinată, pe perioada stării de alertă, să i se încheie contractul de muncă, deoarece acesta nu poate fi detașat, conform legii, cum se întâmplă în cazul angajaților pe perioadă nedeterminată. Și pentru că unitatea sanitară nu mai desfășoară servicii medicale, nu are fondurile necesare ca să plătească salariile personalului angajat pe perioadă determinată. Acesta va fi remunerat în luna octombrie din banii ce vor fi decontați de Ministerul Sănătății pentru activitatea medicală derulată în luna septembrie. Astfel, de la 1 noiembrie a.c., din cadrul personalului angajat pe perioadă determinată vor mai lucra doar câteva persoane absolut necesare întreținerii spitalului, potrivit surselor noastre.

Din păcate, activitatea Spitalului de Boli Infecțioase nu va putea fi reluată în vechea clădire din luna noiembrie a.c., pentru că acesta nu are nici autorizație de securitate la incendiu și nici măcar un plan pentru securitate la incendiu, deși documentele trebuiau obținute încă din 2007, un proces destul de riguros, ce nu poate fi făcut peste noapte. Astfel, chiar dacă s-ar putea relua activitatea medicală în unele părți ale spitalului, nu se poate deoarece nu există aceste autorizații. Nicio autoritate a statului nu va da undă verde pentru desfășurarea actului medical în această clădire, fără toate autorizațiile necesare, mai ales în urma unei deflagrații.

În prezent, întreaga clădire a spitalului trebuie analizată de către un expert din punct de vedere al siguranței în construcții, din punct de vedere al planului și al securității la incendiu. Iar toate aceste demersuri necesită timp. Astfel, singura soluție pentru reluarea activității medicale rămâne spitalul modular promis de administrația locală în acest sens.

C. S. , V. I. , A. V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.