Urmează schimbări majore în tot Consiliul Județean, inclusiv la instituțiile subordonate. Lupu promite transparență totală, fonduri europene, dar și concedieri!

0
1391

După prima ședință, din acest mandat, a Consiliului Județean, de joi, 12.11.2020, președintele Mihai Lupu a făcut declarații notabile cu privire la instituția pe care acum o conduce. Din punctul său de vedere, funcționarii din C.J.C. și instituțiile subordonate au două variante: să muncească sau să plece. Oricum, va fi realizată foarte curând o nouă organigramă și se va demara urgent scrierea de proiecte europene.

Faza de evaluare a aparatului Consiliului Județean Constanța continuă, dar nu pentru mult timp, a declarat joi, 12.11.2020, președintele Mihai Lupu, dezamăgit de ceea ce a găsit în instituție.

„Am atras atenția funcționarilor din Consiliul Județean că au două variante: prima, care este cea mai bună pentru toată lumea, este ca ei să se debaraseze de spectrul politic sau de cei care au fost trimiși aici, să își înțeleagă rolul lor de executanți și să pună în practică ceea ce știu, sau a doua variantă, să plece din Consiliul Județean, pentru că este cel mai bine pentru ei.

Încă suntem în fază de evaluare a aparatului Consiliului Județean. A fost foarte greu, pentru că am nevoie de cei doi vicepreședinți să preia o parte din atribuții și să facă evaluarea. Deja cunosc specificul problemelor pe zonele în care eu am vorbit cu ei și sunt sigur că nu le va lua foarte mult timp să vină cu soluții“, a precizat Mihai Lupu.

Președintele C.J.C. a dat asigurări că toți angajații activi vor fi păstrați în noua organigramă, care nu va include departamentele și compartimentele care nu funcționează. În plus, a promis transparență totală, altfel P.N.L. va demonstra că nu este cu nimic diferit de fosta administrație P.S.D.

„I-am asigurat pe toți salariații Consiliului Județean că dacă vor fi parte activă a proiectelor noastre, pentru constănțeni, vor rămâne aici, daca nu, nu. Sunt foarte tranșant și veți vedea foarte curând că această evaluare va lua sfârșit. În scurt timp vom avea o nouă organigramă, în care vor fi așezate lucrurile așa cum trebuie. Sunt oameni în plus sau care nu își găsesc locul aici, sunt persoane care nu și-au făcut treaba sau care ar fi trebuit să-și facă treaba. Noua organigrama va fi adaptată necesităților funcționale, atât cât trebuie să fie. Voi elimina din această organigramă departamentele nefuncționale, care nu-și au rolul și care nu și-au făcut niciodată simțită prezența lor utilă în administrarea Consiliului Județean. Nu vreau să vorbim acum de concedieri, pentru că nu vreau să timorez niște oameni. Mai bine să vină ei și să spună exact. Eu știu foarte clar unde a funcționat și unde nu a functionat, de ce a funcționat și de ce nu au funcționat. Îi mai las o săptămână, iar apoi voi face evaluarea finală. Cu siguranță, vom desființa și niște compartimente.

Din păcate, ce spuneam în campania electorală, parțial spre mai mult se confirmă: lipsa de transparență, lipsa de management politic, lipsa de management administrativ, profesional și-au făcut prezența aici. Foarte mulți oameni obedienți unui sistem politic, decizii luate într-o anumită direcție, fără transparență. Trebuie transparentizat actul administrativ, altfel ne-am asumat un rol care nu e cu nimic mai diferit de cel pe care noi l-am schimbat. Nu pentru asta am venit“, a explicat președintele C.J.C.

În această perioadă, toate instituțiile subordonate Consiliului Județean Constanța se află în evaluare, inclusiv cele de cultură. Au fost deja schimbați unii manageri, este foarte posibil să mai asistăm la astfel de mutări.

„Am luat, după cum știți, mai multe măsuri și la Spitalul Județean, și la Protecția Copilului, suntem în faza de a lua măsuri și la Drumuri Județene, pentru că e o zonă în care, venind și anotimpul rece cu diverse intemperii, trebuie să fim pregătiți. Nu știu cât de bine pregătiți vom fi pentru că, din ce văd acum, nu prea suntem, încă, pregătiți cu nimic, dar asigurăm toți locuitorii județului Constanța că suntem aplecați pentru a rezolva aceste probleme.

Suntem în evaluare la instituțiile de cultură. La tot ceea ce înseamnă subordonare, instituții aflate sub tutula Consiliului Județean, suntem în evaluare și unde managementul nu și-a arătat eficiența, vom interveni“, a mai declarat Mihai Lupu.

Președintele C.J.C. consideră că județul Constanța are foarte multe probleme, cea mai gravă fiind subdezvoltarea economică, care conduce la toate celelalte. Din păcate, județul de la malul mării se află pe locul 19, într-un top al veniturilor pe cap de locuitor din România.

Pentru a îmbunătăți viața și nivelul de trai al constănțenilor, vor fi depuse urgent proiecte în cadrul Programului Național de Reconstrucție și Reziliență.

„Subdezvoltarea economică duce la migrația de forță de muncă, la depopularea acestui județ, înapoierea efectivă a populației, pentru că, de exemplu, în 2004 fosta administrație P.S.D. de aici a dat afară 264 de oameni din instituțiile de cultură ale Consiliului Județean.

Noi nu avem nici măcar un Master Plan pentru dezvoltarea acestui județ. Nu au reușit atâția ani să avem magistrale de gaz pentru tot județul, defrișarea este imensă.

Pe Programul Național de Reconstrucție și Reziliență, Consiliul Județean nu a depus niciun proiect, pentru instituții de importanță strategică. Deși pe orice domeniu te-ai uita suntem deficitari: și pe mediu, și pe dezvoltare economică și pe sănătate și pe educație. Trebuie să ne apucăm urgent să scriem și să depunem proiecte. Va fi o prioritate ca elevii din tot județul, cel puțin până la clasa a IV-a, să beneficieze de after school, care înseamnă foarte mult pentru educația copilului și pentru părinți. Actul educațional și sănătatea sunt prioritare pentru mine“, a concluzionat noul președinte al C.J.C.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.