Vaccinul gripal produs de Institutul Cantacuzino va fi disponibil de anul viitor

0
331

Comandantul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, colonel doctor Florin Oancea, a declarat că în prezent se fac teste în cadrul Institutului la vaccinul gripal, iar dacă acestea vor fi reuşite şi produsul va fi unul sigur, atunci anul viitor se va putea ieşi pe piaţă cu acest vaccin, potrivit news.ro.

Colonelul doctor Florin Oancea a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că echipa de producţia a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activitităţi.

“O altă preocupare a Institului este cea relansare a activităţii de producţie şi cercetare inovare. Este practic cea mai importantă misiune în acest moment pentru Institutul Cantacuzino. Echipa de producţia a vaccinului gripal desfăşoară în prezent mai multe activitităţi. Astfel, s-au efectuat testele de producţie reală a vaccinului pe loturi de ouă embrionate ceea ce a permis atât adaptarea protocoalelor de lucru, mentenanţa, recalibrarea echipamentelor, cât şi identificarea problemelor şi soluţiilor de remediere a acestora. În acelaşi timp, Departamentul de Cercetare-Dezvoltare lucrează la obţinerea unui produs modern prin optimizarea procesului de producţie şi implicit îmbunătăţirea siguranţei şi eficienţei vaccinale astfel încât să poată fi produs vaccinul gripal trivalent în condiţii de siguranţă”, a explicat comandantul Institutului “Cantacuzino”.

Întrebat când ar urma să fie gata vaccinul antigripal, Florin Oancea a răspuns: “Desfăşurăm activitatea de cercetare-dezvoltare să vedem ce nu a funcţionat cu vaccinul gripal. Ştim că în 2011-2013 au fost probleme cu acest vaccin, atât ţinând de produsul în sine, cât şi de aria de producţie. Ce încercăm acum este să avem un produs sigur, deja prima testare făcută la sfârşitul primăverii, începutul verii ne-a dat rezultate îmbucurătoare şi sper ca la sfârşitul acestui an să avem un produs sigur şi să reuşim să raportăm că avem un produs pe care să îl transferăm tehnologic într-o altă arie. Produsul este marea problemă a acestui vaccin gripal. El nu a mai fost pus pe piaţă nu neapărat din cauza ariei de producţie care într-adevăr nu a corespuns normelor GMP, dar şi produsului în sine. Trebuie să ne gândim că tehnologia a avansat, avem metode de identificare a problemelor şi acum ştim ce avem de făcut. Dar vom avea posibilitatea să avem o arie nouă şi la anul putem să ieşim pe piaţă cu vaccinul gripal”, a precizat Oancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.