VIDEO. Vergil Chițac: „Poliția Locală trebuie să îi amendeze pe cei ce aruncă gunoiul pe jos, am informații că nu prea s-au dat amenzi”

0
2582

Noul primar al Constanței s-a întâlnit pentru prima dată cu Eduard Martin, șeful firmei de salubrizare Polaris, cu care Primăria Constanța are încheiat un contract de ani de zile. La discuții participă și directorul Poliției Locale, Encică Drăguț. Vergil Chițac a spus că una din prioritățile sale va fi curățenia orașului.

La câteva zile după ce s-a instalat pe scaunul de edil-șef al municipiului Constanța, Vergil Chițac și-a fixat prioritățile. Printre acestea se numără contractul pe care Municipalitatea îl are cu firma de salubrizare Polaris. Pentru a înțelege mai bine care este situația, Chițac i-a invitat pe reprezentanții societății la o discuție în cursul zilei de marți, 3 noiembrie a.c.

Întrebarea pe care vi-o lansez este: dacă cetățenii Constanței sunt nemulțumiți de calitatea serviciilor de salubritate, de ce să mai plătim noi serviciul de salubritate? Este evident că vina este partajată și va trebui să găsim soluții ca cetățenii să fie educați, să pună gunoiul acolo unde trebuie. Și o să-l rog pe directorul Poliției Locale care este cuantumul amenzilor din 2018 până în prezent, în ceea ce privește acest aspect, pentru că eu am informații că nu prea s-au dat amenzi“, a spus primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Acesta a mai menționat că nu își dorește rezilierea contractului, că va considera momentul discuțiilor ca un moment zero.

„Va trebui să ieșim în media să informăm cetățenii, că nu mai trebuie să stăm în mizeria aceasta. Încercăm să considerăm că acest moment este unul zero. Vom ieși afară cu toții, cetățeni voluntari, angajații firmei de salubrizare, agenții Poliției Locale, să curățăm Constanța“, a mai spus Chițac.

În replică, reprezentanții firmei de salubrizare au precizat că mulți oameni aruncă mizeria pe jos și unde nu trebuie.

„Oamenii, uneori nu aruncă gunoiul unde trebuie, avem și poze, deși există pubele. Toată lumea spune că este vina Polaris, de exemplu pe strada Theodor Burada era un morman de gunoi, vina a cui este? Noi trebuie să-i identificăm pe cei care fac mizerie. Omul consumă, produce deșeuri. Problema identificată este de mult timp, de când avem acest contract în Constanța. Noi avem o listă întreagă unde pe bulevardele Constanței gunoiul se aruncă pe jos, mai ales chiștoacele de țigară“, au adăugat reprezentanții Polaris.

Imediat, Vergil Chițac a intervenit cu o întrebare către șeful Poliției Locale, pentru a-i atrage atenția vis-a-vis de tonele de moloz din zona Palaz.

În zona Palaz, domnule director al Poliției Locale, ați văzut ce este acolo? Sunt tone de moloz, în urma construcțiilor. De ce nimeni nu a văzut asta? Cum este posibil?“, a intervenit Vergil Chițac către șeful Poliției Locale.

În speță, directorul Poliției Locale a spus că s-au aplicat amenzi, iar terenul pe care se aruncă gunoiul aparține unui privat, ori cei de la CFR fac acest lucru, aruncă gunoaie, iar Chițac i-a mustrat, spunându-le că nu este nevoie să spună ce măsuri au luat până acum, ci ce măsuri vor lua de acum încolo, ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Avocata Felicia Ovanesian a intervenit și a atras atenția asupra faptul că SPIT Constanța nu execută amenzile contravenționale aplicate de Poliția Locală. „Degeaba se aplică sancțiuni, că SPIT nu le execută“, a spus avocata.

„Din punctul meu de vedere, mizeria, focarele sunt surse de pandemie și asta este discuția pe care o avem noi, dar mizeria înseamnă și resurse.

Soluția mea este să vă întâlniți cu Poliția Locală, să se fotografieze locurile unde este mizerie, după care se face un plan, «în ziua cutare, mergem în zona respectivă, pentru a face curățenie» și pot veni și cetățenii, voluntarii, și puteți cere și ajutorul Primăriei, pentru a le oferi voluntarilor saci, mănuși“, a mai adăugat primarul Vergil Chițac.

„Noi vrem să împărțim orașul în opt zone și, la fel vom face curățenie, oamenii noștri împreună cu voluntari. Totodată această activitatea să fie coordonată cu cei de la Spații Verzi“, au spus reprezentanții Polaris.

Una dintre soluțiile propuse de Felicia Ovanesian este cea a coșurilor de gunoi mai mari: „Cele care sunt amplasate în oraș sunt mici“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.