Vegetație călcată cu mașina: turiștii au luat cu asalt plaja sălbatică de la Corbu!

0
1160

Accesul autovehiculelor pe plajele de pe litoralul romanesc este interzis. Cu toate acestea, sunt și șoferi dispuși să încalce legea. Duminică, 2 august, vegetația de la Corbu a fost călcată cu mașina.

Menționăm faptul că zonele costiere naturale de la Vadu și Corbu fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000”, incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial. Pentru protejarea acestor zone pe termen lung, turiștii trebuie să înțeleagă că este nevoie de un comportament responsabil față de natură, respectând regulile de vizitare.

Motivația dorinței de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanțarea fizică se poate menține, nu justifică sub nici o formă un comportament agresiv față de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din țara noastră. Din evaluarea efectuată, s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee (“dune gri”) care necesită o atenție specială“, susțin reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Facem precizarea că șoferii care intră cu mașinile pe plajă risca amenzi usturătoare, potrivit Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). Legea prevede că pe plajele litoralului românesc, utilizate în scop turistic, se interzice accesul, circulaţia sau staţionarea vehiculelor, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative şi a utilajelor de întreţinere a plajelor, însă mașina din imagine aparținea unui turist venit la plajă.

O astfel de faptă constituite contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei. Nici accesul pe plajă cu animale de companie nu este permis. Potrivit legii, cei care vin însoțiți de animalele de companie pe plajă riscă o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

“Facem încă o dată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor. Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare a habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, trag un semnal de alarmă reprezentanții ARBDD.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.