Vela, nou acord cu BOR: Credincioșii vor primi Lumina Sfântă din pragul casei, fără a ieși în stradă

0
160

Marcel Vela, ministrul Ministerului Afacerilor de Interne, a semnat un nou acord cu Biserica Ortodoxă Română (BOR). “Credincioșii vor primi Lumina Sfântă din pragul casei, fără a ieși în stradă”, susține ministrul Vela.

Astfel, Poliția nu va mai distribui Lumina Sfântă, iar slujbele se vor desfășura fără credincioși.

Potrivit noului acord, pâinea sfințită va fi distribuită la domiciliu credincioșilor de către personalul clerical și voluntari, vineri și sâmbătă, intervalul 8.00 – 17.00 și în prima zi de Paște, între 6.00 și 12.00, la solicitarea credincioșilor. În ceea ce privește Lumina Sfântă, aceasta va fi distribuită de clerici, ajutați de „un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi)”. Credincioșii vor primi Lumina Sfântă în pragul casei ori la fereastră, fără să iasă în stradă. În cazul blocurilor, Lumina va fi dată unui reprezentant desemnat de Asociația de Proprietari.

Principalele declarații făcute de Marcel Vela:

În această seară (miercuri, 15 aprilie -n.r.) am avut o nouă discuție cu Preafericitul Patriarh al BOR și am ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri pentru sărbătorile pascale.

Având în vedere estimările recente ale specialiștilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecției, acordul Patriarhiei Române și MAI se modifică.

Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțele militare privind reuniunile publice: fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcașurilor de cult.

Paștele – sfințit joi – va fi distribuit la domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntarii din Parohie, vineri și sâmbătă în intervalul 8.00 – 17.00 și în prima zi de Paște, între 6.00 și 12.00, la solicitarea credincioșilor.

Lumina va fi distribuită în parohii de către personalul clerical și maximum cinci voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.00. Clericii și voluntarii cu echipament de protecție trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate, o banderolă albă pe braț, ca semn distinctiv și un ecuson cu data de identificare, ștampilat de parohie.

Credincioșii vor primi Paștele și Lumina din pragul casei sau de la geam, fără a ieși în stradă. La bloc, acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de asociația de proprietari, care va purta echipament de protecție.

În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele MAI vor distribui Lumina acestor unități, centrelor sociale și centrelor de carantină.

Reamintim faptul că Marcel Vela a anunțat marți seară că, potrivit unui acord MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi „pâinea binecuvântată”, iar Lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari. Ulterior, președintele a cerut Guvernului să revină asupra acordului, spunând că nu este momentul pentru relaxare în acest moment. „Stați acasă, altfel după sărbători, vom avea înmormântări”, a transmis Klaus Iohannis.
Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela #MarcelVela #PalatulVictoria

Briefing de presă susținut de ministrul afacerilor interne, Marcel Vela#MarcelVela #PalatulVictoria

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 15 aprilie 2020

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.