Vergil Chițac: „Să știți că numai proștii nu se răzgândesc”. Proiectul inițiat de primar pentru vânzarea unui teren din Faleză Nord NU a trecut în Consiliul Local

4
5400

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a spus, vineri, 26 mai a.c., în cadrul ședinței Consiliului Local Constanța, că are dreptul să se răzgândească în privința unor inițiative. Este vorba despre proiectul de hotărâre, referitor la vânzarea unui teren în Faleză Nord, către afaceristul Dumitru Pufleanu. Cu o lună înainte de alegerile locale din 2020, edilul-șef îl critica pe fostul primar Decebal Făgădău, chiar în privința acestei inițiative.

Proiectul de hotărâre NU a fost adoptat. Consilierii locali USR Constanța au votat împotrivă. Rezultatul votului a fost: 18 voturi „pentru” și opt împotrivă.

Viceprimarul USR Florin Cocargeanu: „50.000 de euro este suma fabuloasă pentru care municipiul Constanța vinde un teren pe taluz. O aceeași hotărâre a fost aprobată și în anul 2020 și anulată instanță. Aceasta a fost atacată în instanță de asociația Constanța Altfel, unde primarul Vergil Chițac era președinte.

Primarul Vergil Chițac: „Indiferent ce opinie aș fi avut atunci și acum suntem în fața unei realități. S-a votat deja oportunitatea acestui proiect. Chiar nu contează opinia mea. Să știți că numai proștii nu se răzgândesc. Am și eu dreptul să mă răzgândesc”.

Afaceristul Dumitru Pufleanu vrea să cumpere terenul

Prin cererea înregistrată sub numărul 221111/19.10.2022, la sediul Primăriei Municipiului Constanța, domnul Pufleanu Dumitru a solicitat cumpărarea terenului în suprafață de 79 metri pătrați situat în municipiul Constanța, strada Pescarilor numărul 35A“, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac.

Conform documentului, prețul minim de pornire al vânzării este de 40.290 de euro, fără TVA.

Prin Raportul de evaluare numărul 54497/17.03.2023, firma de evaluare aflată sub contract de prestări servicii evaluare cu Municipiul Constanța, luând în considerare întreaga documentație pusă la dispoziția sa, nesolicitând completări sau clarificări din partea Direcției Generale Economico Financiară, a stabilit prețul minim de pornire al vânzării prin licitație publică al terenului în sumă de 40.290 de euro (510 euro/mp), fără TVA, pentru reglementările urbanistice ale terenului cuprinse în Certificatul de urbanism numărul 849/15.03.2023“, potrivit proiectului de hotărâre.

„Valoarea de inventar a imobilului stabilită pentru întreaga suprafață inventariată este de 146.000 de lei, conform Adresei numărul R234581/07.11.2022, emisă de Serviciul Contabilitate din cadrul Direcției financiare“, se mai arată în document.

Tot în luna ianuarie a.c., a fost votat în Consiliul Local Constanța Proiectul privind aprobarea oportunității vânzării prin licitație publică a terenului în suprafață de 79 de metri pătrați situat în municipiul Constanța, strada Pescarilor, numărul 35 A, proprietate privată a municipiului Constanța.  Atunci, proiectul nu a fost adoptat.

Constanța Altfel a câștigat procesul cu Pufleanu și Consiliul Local

Anul trecut, Asociația Constanța Altfel, unde Vergil Chițac se afla printre fondatori înainte de a deveni primar, a reușit să anuleze, în primă instanță, o hotărâre a Consiliului Local de pe vremea fostului primar Decebal Făgădău, privind vânzarea acestui teren din Faleză Nord către afaceristul Dumitru Pufleanu. Citește mai multe aici. Ulterior, Pufleanu și Consiliul Local au făcut recurs împotriva hotărârii Tribunalului Constanța, care a anulat Hotărârea nr. 221/30.06.2020 a Consiliului Local Constanţa. Vezi mai multe aici. În recurs, pe 8 decembrie 2022, judecătorii au menținut hotărârea Tribunalului Constanța, care a rămas definitivă.

Vergil Chițac, în 2020: „Noi luăm, din nou, atitudine în fața negocierilor dubioase ale Primăriei Constanța care jefuiesc orașul“

Înainte de a deveni primar, Vergil Chițac lua atitudine inclusiv asupra vânzării terenului din Faleză Nord către afaceristul Dumitru Pufleanu. Proiectul privind oportunitatea vânzării terenului fusese adoptat în ședința ordinară a Consiliului Local Constanța din data de 30 iunie 2020.

Ce spunea Vergil Chițac în luna august a anului 2020, înainte de alegerile locale:

Fapte, nu vorbe! Toată lumea știe că actualul primar nu face altceva decât să continue să vândă orașul bucată cu bucată, îndeplinind, astfel, misiunea predecesorului și, totodată, idolului său. Într-o singură ședință a Consiliului Local, cea din 30 iunie, ni s-a atras atenția că s-au vândut ilicit trei terenuri. În ciuda suprafețelor ce par neînsemnate la prima vedere, vă rog să fiți atenți ce implicații au:

– 22 mp în Mamaia, beneficiar fiind un domn Cușu care deține un chioșc chiar în buza plajei. Argumentația ar fi că cei 22 mp ar fi singura cale de acces la chioșc. Ciudat cum brusc, după 30 de ani, a apărut o astfel de problemă. În realitate, domnul Cușu se pregătește să ridice chiar pe plajă un hotel cu 4 etaje, iar cei 22 mp îi sunt necesari pentru a avea un etaj în plus!

– 79 mp pe strada Pescarilor 35A, către domnul Pufleanu. Precum în primul caz, și aici ar putea fi amenajată o zonă verde, dar domnul Pufleanu, care deține un teren amplasat (se pare) chiar pe faleză, nu ar fi putut construi pe el, pentru că nu avea acces la calea publică și deschidere suficientă.

– 100 mp pe strada Traian (Piața Ovidiu), pentru numitul Memis Onur Celik, fiu de fost consilier județean, care ar fi putut cumpăra doar în anumite condiții, pe care sigur nu le îndeplinește.

În două dintre cazuri, terenurile sunt vândute direct, deci nici măcar în cadrul unei licitații! Vânzarea trebuie să se realizeze – CEL MULT – în interesul public al comunității, nu ca să-și facă hoteluri sau blocuri prietenii primarului. Noi luăm, din nou, atitudine în fața negocierilor dubioase ale Primăriei Constanța care jefuiesc orașul. Am inițiat demersurile de anulare. Aveți încredere!“

Petruț IACOB

Citește și:

Vergil Chițac ALTFEL! Primarul a inițiat un proiect de hotărâre pentru vânzarea unui teren din Faleză Nord, deși înainte de alegeri era total împotrivă – focuspress.ro

4 COMENTARII

  1. Domnule Primar, dar hoții, adică -ăia care fură și fac mangle ,aceia se răzgândesc?
    Ați spus că veniți la Primarie să scăpați orașul de furăciunile care se fac , prin MULTE din acțiunile pe care le faceți ,eu cred că ați venit ca să le rafinați(pe ele ,pe furăciuni,pe mangle), că să le legalizați.

  2. Domnule primar sunteți un blestem ptr acest oraș și ptr constanteni și nu știm cum sa scăpăm de dumneavoastră…sunteți cel mai prost incapabil și distructiv primar din istoria acestei tari…va rugam sa va dați demisia și sa ne salvați de acest flagel…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.