Verificări la Staţia de Epurare Constanța Sud, după sesizările cetăţenilor. Reprezentanţii RAJA spun că au rezolvat problemele

0
1038
instalaţie epurare, sursa foto: raja.ro

De mai bine de o săptămână, constănțenii din cartierele Poarta 6, KM 4-5 și Abator se plâng de un miros extrem de neplăcut, mai ales că temperaturile ridicate din această lună amplifică aerul greu de respirat din această cauză, chiar și pe timp de noapte.

Locuitorii au formulat mai multe sesizări, atât la Garda de Mediu, cât și la Agenția pentru Protecția Mediului, referitoare la disconfortul creat de mirosul extrem de urât. Sursa de proveniență ar fi Stația de Epurare situată pe strada Theodor Speranția, Constanța Sud.

Contactat de Focus Press, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM), Camelia Costache a declarat că are la cunoştinţă plângerile cetăţenilor și că va lua legătura cu comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu, pentru a discuta punctual despre această problemă, de altfel persistentă.

”Am primit și noi sesizări de la cetățeni, dar săptămâna trecută, de atunci nu am mai primit. Știu despre această problemă neplăcută și voi discuta chiar astăzi (n.r. miercuri, 26 august a.c., în cadrul unei întâlnirii cu Comisariatul Județean pentru Garda de Mediu, pentru a vedea ceea ce se întâmplă în zonă. Vom face verificări, din nou. Din câte cunosc, acolo s-au făcut niște lucrări RAJA, aşa că ar fi trebuit ca această problemă să dispară. Cei care administrează stația de epurare, RAJA Constanța, au avut niște lucrări de schimbare a unor echipamente, mai exact (…) Noi le-am spus celor de la Gardă că suntem dispuși, pe cât de poate, să prindem un hidrogen sulfurat, să mergem cu partea de laborator de la noi și să încercăm să determinăm ceva, dar dacă cei de la RAJA au justificat că au schimbat acele echipamente, sperăm să nu mai fie acel miros”, a spus reprezentanta Agenţiei de Mediu.

Pe de altă parte, comisarul șef al Gărzii de Mediu Constanța, Steluța Popescu înțelege supărarea constănțenilor din acea zonă, pentru că, după cum a declarat, este extrem de neplăcut acel miros și că vor monitoriza mai îndeaproape lucrările de la Stația de Epurare Constanța Sud: ”Într-adevăr, acolo au fost ceva probleme, s-au remediat, au înlocuit și probabil nu ar fi trebuit să mai miroasă. Noi suntem cu ochii pe ei, îi monitorizăm. Săptămâna trecută am primit sesizări, însă săptămâna aceasta, nu. Îi înțeleg pe constănțeni, au tot dreptul să fie deranjați de acel miros greu, este un disconfort groaznic (…) Vă dați seama că mirosul poate fi și de la utilajele RAJA din zonă, curge, este neplăcut”. Mai mult, ca urmare a sesizărilor, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu au întreprins controale și au anunţat, acum câteva zile, că ”a fost depistată sursa de disconfort și impuse măsuri de remediere imediată a neconformităților.”

O femeie care locuieşte în zonă şi care susţine că a formulat sesizări la Garda de Mediu şi la Agenţia de Mediu afirmă că: ”O zi miroase îngrozitor de nu poți respira, două zile nu mai miroase, apoi iar miroase. Nu mai putem sta în casă”.

Precizăm că Stația de Epurare Constanța Sud a făcut, în 2012, obiectul unui proiect ce viza reabilitarea și modernizarea pentru ca mirosul să nu mai reprezinte o problemă majoră, fiind vorba despre o investiție de peste 15,7 milioane de lei fără TVA. Proiectul “Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare din regiunea Constanţa – Ialomiţa” a reprezentat o componentă a Programului Operaţional Sectorial de Mediu.

Contactaţi de Focus Press, reprezentanţii RAJA au declarat: ”Joi, pe data de 20, a fost la Stația de Epurare inclusiv Garda de Mediu. Nu a mai fost vorba de nici o sesizare, au fost prezenți chiar și cei care monitorizează calitatea aerului, au luat mai multe probe și așteptăm rezultatele”.

Referitor la lucrările ce au fost întreprinse acolo, a fost vorba despre de monitorizarea ciclului de decantare nămol primar și aerare – au mai menţionat reprezentanţii RAJA.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.