Veşti bune pentru bolnavii oncologici din Constanța. Dr. Cătălin Grasa: “Radioterapia va deveni operațională în a treia decadă a lunii septembrie; lipsesc măsurătorile efectuate de un for european cu sediul în Viena”

0
3265

Bolnavii oncologici vor beneficia din a treia decadă a lunii septembrie de tratamente la standarde europene. Medicii din Constanța vor putea trata cancerul cu aparatură de ultimă generație. Discutăm despre o investiție de peste 1,8 milioane de euro. Noul accelerator liniar de particule destinat Radioterapiei are o capacitate de 6 MeV, fiind un echipament adecvat pentru buncărul în care a funcționat și aparatul pentru Cobaltoterapia și va crește foarte mult șansele de vindecare a pacienților oncologici. Buncărul a fost modificat complet în interior. Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, dr. Cătălin Nicolae Grasa, a declarat, pentru Focus Press, că se depun toate eforturile necesare pentru ca bolnavii de cancer să poată beneficia de tratamentul oncologic în cel mai scurt timp posibil.

Mai lipsesc măsurătorile efectuate de un for european cu sediul în Viena. Aceste măsurători sunt necesare și obligatorii pentru depunerea dosarului în vederea obținerii ultimei autorizații de funcționare. De asemenea, reprezentanții Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) vor efectua în luna septembrie o vizită de lucru la Spitalul Județean. Cert este faptul că personalul medical a beneficiat în tot acest timp de pregătirea de specialitate necesară pentru folosirea aparaturii. Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” va putea relua tratamentele de radioterapie, după ce Ministerul Sănătăţii a repartizat echipamentul ultramodern care a înlocuit vechiul aparat de Cobaltoterapie, scos din uz, după epuizarea sursei de radiaţii. Facem precizarea că în judeţele Constanţa şi Tulcea, vorbim de o incidenţă anuală de 3.500 de cazuri noi de cancer. Medicii estimează că anual sunt 2.700 de cazuri noi în judeţul Constanţa şi 800 de cazuri noi în Tulcea.

Așteptăm cu nerăbdare venirea ultimului document foarte important”


Reporter: În ce stadiu sunt lucrările și când va putea fi deschisă Radioterapia pentru constănțeni?

Dr. Cătălin Nicolae Grasa: Într-adevăr, Radioterapia pe care cu toții o așteptăm, atât noi ca spital cât și pacienții, va fi gata și va deveni operațională undeva în a treia decadă a lunii septembrie. Așteptăm la ora actuală niște măsurători efectuate de un for european cu sediu în Viena. Trebuie să vină zilele acestea. Este ultimul element necesar și obligatoriu pentru depunerea dosarului, pentru obținerea ultimei autorizații de funcționare. Asta înseamnă că suntem mai mult decât avansați (cu proiectul –n.r.). De-a lungul verii, chiar dacă a fost această situație de alertă, de pandemie, au avut loc updatări pe echipament. Au avut loc cursuri pentru personal, cursuri susținute online, cursuri obligatorii. Atât medicii, cât și asistentele și biofizicienii au trebuit să facă aceste cursuri pentru a se certifica, astfel încât să poată să utilizeze acest tip de accelerator liniar. Așteptăm cu nerăbdare venirea ultimului document foarte important. A fost depus de la începutul lunii iulie și într-un termen de opt săptămâni vor trebui să ajungă la noi. Probabil a fost perioadă de vacanță sau nu, dar încercăm prin corespondență să urgentăm acest element, astfel încât să depunem cât mai repede dosarul la CNCAN. Va avea loc o vizită de la CNCAN undeva pe la mijlocul lunii septembrie și după aceea o să vină și autorizația. Avem deja două autorizații. Toate etapele au fost respectate. Este adevărat că nimeni nu se aștepta ca în 2020 să avem această pandemie și lucrurile să fie ușor date peste cap. Nu s-au mai putut ține cursurile cu personal adus din Marea Britanie. Era vorba de starea de urgență. Și atunci s-a găsit formula de a se face cursuri online. În rest, așteptăm cu nerăbdare să avem și primul pacient pe masă. Dacă dăm timpul înapoi, undeva pe 4 aprilie 2016, atunci când a expirat autorizația de funcționare în cazul echipamentului vechi, acea Cobaltoterapie, de atunci constănțenii nu au mai beneficiat de radioterapie. Vorbim de un echipament ultramodern, un echipament ce a venit prin Ministerul Sănătății și care sper să fie un prim pas, un prim echipament. Este un accelerator liniar de 6 MeV. Sperăm să putem mări acest centru al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța și cu alte echipamente ca să putem completa toată gama de elemente necesare unei terapii vaste pentru cancer.

Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU din Constanța . Foto: Alexandra VASILE
Dr. Cătălin Nicolae Grasa, managerul SCJU. Foto: Alexandra VASILE

Regulile din starea de urgență nu ne-a mai permis ca personalul din afara țării să poată să vină la noi pentru trainuirea personalului nostru”

Rep.: Cu alte cuvinte, contextul pandemic a ținut oarecum lucrurile pe loc?

Dr. Cătălin Nicolae Grasa: Contextul pandemic a stopat păstrarea unei etapizări așa cum a fost stabilit din 2019. Asta este o stare deosebită. Nimeni nu a mai trecut prin așa ceva. Regulile din starea de urgență nu ne-a mai permis ca personalul din afara țării să poată să vină la noi pentru trainuirea personalului nostru. În aceeași situație au fost și alte spitale din România, pentru că era un grafic bine stabilit. Sunt cinci acceleratoare liniare împărțite centrelor de oncoterapie din țară printre care și spitalul nostru. Mai este Galațiul și mai sunt și alte spitale din București.

Am demonstrat că se poate utiliza acest buncăr, pentru acest tip de accelerator liniar de 6 MeV

Rep.: Ce înseamnă această investiție pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța?

Dr. Cătălin Nicolae Grasa: Investiția în sine a fost realizată în 2018-2019 atunci când buncărul a fost complet modificat în interior, astfel încât să poată să primească acest tip de accelerator liniar. După măsurătorile noastre era suficient ca și dimensiuni pentru a putea utiliza un asemenea echipament. Este foarte important acest lucru. Aceasta a fost prima etapă pe care am făcut-o. Inițial erau niște discuții vizavi de faptul că trebuie o clădire nouă, un buncăr nou. Am fi pierdut foarte mult timp și nu puteam să fim gata în acest moment. Am demonstrat că se poate utiliza acest buncăr, pentru acest tip de accelerator liniar de 6 MeV. Au fost făcute modificări și s-a lucrat. Aici trebuie să subliniem un lucru foarte important. Am avut sprijinul Companiei RAJA, pentru că ne-au sponsorizat lucrările. Dacă nu veneau să ne întindă o mână de ajutor am fi pierdut echipamentul și echipamentul ar fi fost realocat într-un centru care dispunea de locație, astfel încât în timpul cel mai scurt să poată fi  operațional. Le mulțumesc pe această cale celor de la RAJA.

Rep.: Spuneați de faptul că angajații trebuiau să facă niște cursuri, dar s-a recurs la varianta online.

Dr. Cătălin Grasa: Toți colegii din spitalul nostru, dar și din celelalte centre, au trecut prin această situație, dar a fost rezolvată.

Rep.: Ce îmi puteți spune despre unitatea sanitară de la Năvodari?

Dr. Nicolae Grasa: O să vă spun mai multe săptămâna viitoare. Noi suntem în lucru să spunem așa. Suntem pe poziție cu echipamentele, cu tot ce este necesar în zona de internări de zi, cabinete, Punct de Primire Urgențe. Mai multe o să vă spun săptămâna viitoare.

Din toamnă o să mai avem probabil și zona de viroze  și se va suprapune pe acest COVID”

Rep.: Cum credeți că va fi toată această perioadă de toamnă ținând cont de faptul că se apropie începerea noului an școlar, se vor redeschide restaurantele? Va crește numărul de internări? Adresabilitatea va fi mai mare?

Dr. Cătălin Grasa: La noi este un lucru relativ simplu. Este singurul spital de urgență din județul Constanța. Sunt multe specialități. Chiar și tulcenii sunt aduși aici și beneficiază de act medical în sine. Nefiind un spital COVID, vă dați seama că afluxul de pacienți va fi obișnuit, standard pot să spun. Sigur că din toamnă o să mai avem probabil și zona de viroze  și se va suprapune pe acest COVID. Ideea în sine este că avem spitale. Spitalul Mangalia a devenit suport COVID și atunci presiunea pe noi crește din ce în ce mai mult, pentru pacienții non-COVID. Vom vedea.

Să păstrăm distanța fizică, să purtăm mască de protecție, să ne spălăm des pe mâini și vom trece cu bine de această încercare

Rep.: Ce mesaj doriți să transmiteți constănțenilor din punctul acesta de vedere și nu numai?

Dr. Cătălin Grasa: Având în vedere starea de alertă și această pandemie, să păstreze distanța fizică, nu vreau să spun distanța socială, nu îmi place cum sună.  Să purtăm mască de protecție, să ne spălăm des pe mâini și vom trece cu bine de această încercare.

Rep.: Vă mulțumim tare mult!

Dr. Cătălin Grasa: Și eu vă mulțumesc!

Detalii despre Programul Național de Oncologie găsiți aici.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.