Veşti bune! Premierul Florin Cîțu: “Vom încerca să producem vaccinul anti-COVID în România”

0
423

Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că România va încerca să producă vaccinul anti-COVID în România, la Institutul Național de Cercetare Cantacuzino. Acesta a spus că a discutat cu executivul european despre disponibilitatea de a produce serul.

Anunțul a venit de la prim-ministrul Florin Cîțu, care, astăzi, a fost vaccinat cu a doua doză de ser. Premierul nu a dat detalii, dar a precizat că a comunicat cu oficialii Comisiei Europene pe aceasta temă. Țara noastră va încerca să producă unul dintre vaccinurile împotriva noului coronavirus la Institutul Cantacuzino. Totodată, Cîțu a afirmat că România nu va achiziționa vaccinul rusesc Sputnik V.

Luna februarie reprezintă o provocare pentru campania de vaccinare, dar am rămas în topul Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de vaccinări. Începem programarea pentru imunizarea cu vaccinul AstraZeneca din data de 10 februarie, vor fi vaccinate persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. De mâine, încep să fie distribuite primele 81.600 de doze, din cele aproximativ 600.000 pe care le vom primi în februarie de la AstraZeneca. În aceste condiții, este posibil ca în luna martie să atingem acea țintă pe care ne-am propus-o la început, de 100.000 de vaccinări pe zi. Totodată, am transmis o scrisoare Comisiei Europene prin care ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România, la Institutul Cantacuzino“, a spus premierul.

Vaccinul la care face referire premierul a fost dezvoltat la Timişoara de către OncoGen, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ”Pius Brînzeu” şi care a devenit cel mai avansat institut medical din România și Europa de Est, după ce prof.univ.dr. Virgil Păunescu împreună cu echipa sa de cercetători au reușit să dezvolte un vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Vaccinul dezvoltat de OncoGen împotriva virusului SARS-nCoV-2 ar urma să fie administrat intranazal, fie sub formă de picături, sau prin pulverizare . “Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, au anunţat anul trecut cercetătorii OncoGen, care au obșinut de la Ministerul Educației și Cercetării 3,5 milioane de lei.

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.