Vești bune. Românii vor primi ajutor financiar de stat pentru plata facturilor la energie

0
534
sursa foto: digi24.ro

Milioane de români vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor la energie electrică si gaze naturale, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022!

În ședința de guvern de luni a fost adoptată această măsura care va veni în sprijinul românilor afectați de creșterea prețurilor la energie electrică si gaze naturale. Pe scurt, OUG-ul are două componente:

  1. Compensarea la energie electrică este 0,21 lei/KWh și se va face faţă de un preţ de referinţă de 0,68 lei/KWh, deci orice preţ care este mai mare decât 0,68 lei/KWh va beneficia de compensare. Practic sub prețul de referință, care este cel mai mic preț din piață, mai mic decât anul trecut, nu se va face o compensare.Spre exemplu: dacă aveți un preț final al energiei electrice, în contract, de 0,92 lei/KWh după aplicarea compensării veți plăti 0,71 lei/KWh.
  2. Compensarea la gaze naturale este de 25% și se va face față de un preț de referință de 125 de lei pe MWh. Mai simplu: dacă prețul gazului din contractul dvs. este de 225 lei/MWh, după aplicarea compensării veți plăti diferența, adică 168,75 lei/MWh

În plus, având vedere cât de dinamică este această situație care afectează toate țările din #Europa și dacă vom asista pe piaţă la modificări esențiale ale prețului vom avea posibilitatea să intervenim prin hotărâre de guvern în așa fel încât să putem modifica valoarea acestor compensări.

De menționat este și faptul că impactul bugetar al acestei scheme de compensare este de aproximativ 1,3 miliarde de lei.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.