Viceprimarul Cocargeanu vrea să îl exproprieze pe consilierul județean Bucovală de terenul de la Lupoaică

0
826

Viceprimarul Florin Cocargeanu susține că ar trebui expropriați Enache și Stelian Bucovală de terenul din zona Lupoaică, pe care deja construiesc o clădire cu patru etaje, pentru a se amenaja un parc și a se degreva intrarea în Peninsula constănțeană de aglomerație.

Consilierii U.S.R.-P.L.U.S. sunt deciși să lanseze în dezbatere publică soluția exproprierii de utilitate publică a terenului din zona Lupoaică și a transformării acestuia în parc, în cadrul unui proces de regenerare urbană.

„O locație cândva parte a Parcului Gării Vechi, ajunsă în anii administrației măzăriste pe mâinile unor proprietari privați, trebuie redată orașului ca spațiu de importanță comunitară. Societatea civică s-a exprimat, în repetate rânduri, împotriva barbariei sâvărșite prin demersul imobiliar de construcție a unei clădiri cu spații comerciale și de birouri, precum și a acțiunilor de distrugere a patrimoniului arheologic și transportarea vestigiilor vechiului Tomis în afara orașului.

Suntem în faza în care doar soluția exproprierii de utilitate publică mai poate salva zona pentru a fi redată comunității. Orașul are nevoie de dezvoltare urbană aerisită. Peninsula trebuie să respire, iar amenajarea intrării către aceasta trebuie realizată prin parc verde tematic și nu prin clădiri alandala care nu ajută cu nimic la degrevarea spațiului de aglomerare“, a declarat viceprimarul Florin Cocargeanu.

Reamintim că alesul județean Enache Bucovală și afaceristul Stelian Bucovală, prin intermediul Bueno Comp S.R.L., construiesc în zona Lupoaică o clădire de birouri pentru organizații neguvernamentale și alimentație publică, în suprafață de maxim 5% din aria construită desfășurată, un imobil S+P+3E-4E retras.

La începutul anului, comunitatea locală s-a sesizat din cauza zidurilor antice descoperite pe acest teren, a excavărilor de pe timpul nopții și a transportării pământului în care s-ar fi găsit și fragmente de obiecte arheologice, în câmp (în afara orașului). Lucrările au fost sistate, după ce a fost deschis un dosar penal în urma plângerilor membrilor U.S.R. Constanța, potrivit cărora investitorii au distrus vestigiile arheologice, dar până la urmă Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța a dispus revocarea măsurii de oprire temporară a lucrărilor desfășurate pe B-dul Tomis nr. 49A. Iar acum deja s-a turnat destul beton și s-au ridicat schelele.

Rămân de văzut dacă va fi supusă în dezbatere publică această idee și ce propuneri vor transmite constănțenii, dacă sunt de acord cu o astfel de expropriere.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.