Autoritățile informează că aproape 15 mii de români au fost infectați cu COVID-19, în ultima săptămână, iar numărul infectărilor se află într-un trend ascendent. La nivel național, 14.943 de persoane au aflat în ultima săptămână că au infecție cu SARS-COV-2. Totodată, un număr de 4.044 de cazuri noi COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, din 4.611 de teste. Au fost raportate și 9 decese.
În ceea ce privește Constanța, și aici numărul de cazuri se află în creștere, iar doar în ultimele două zile au fost raportate 25 de cazuri. Unitățile sanitare se pregătesc deja pentru un nou val de infectări. Spitalul de Boli Infecțioase Constanța intenționează, în perioada următoare, să își mărească capacitatea, prin suplimentarea paturilor. Directorul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea a vorbit despre situația COVID-19 în orașul de la malul Mării Negre.
„În ultimul timp am constatat și în cadrul spitalului nostru o creștere a numărului de cazuri de pacienți pozitiv și de fapt și o creștere a adresabilității pentru testare. În urmă cu două săptămâni s-au prezentat aproximativ 40 de pacienți pentru evaluare, tot aproximativ 40 de pacienți pentru testare, dintre aceștia 20 erau pozitivi. Săptămâna trecută am avut aproximativ 70 de pacienți pentru testare și 41 pozitivi, iar în ceea ce privește evaluarea au fost aproximativ 60 de pacienți săptămâna trecută. În aceste două zile ale acestei săptămâni sunt 40 de pacienți care s-au testat, dintre care 25 pozitivi și 30 de evaluări, cazuri confirmate. În perioada următoare preconizez că ne vom întoarce la mască și consider că este necesar acest aspect, iar dacă vom respecta regulile minime de igiene și dacă vom purta mască în locurile aglomerate și în birouri unde lucrează mai multe persoane, nu vom ajunge la situațiile din trecut. Până în prezent nu sunt înregistrate cazuri grave. Într-adevăr sunt persoane care prezintă în primele zile febră foarte mare”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, Claudia Cambrea.
În prezent, în unitatea medicale sunt alocate patru paturi pacienților infectați cu COVID-19, mai spune dr. Claudia Cambrea.
„Va fi destul de greu în această perioadă să gestionăm un posibil număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19 și sperăm ca în cel mai scurt timp să reușim să dăm în funcțiune încă 30- 30 de paturi. În acest moment este foarte greu pentru că la un număr de 19 paturi, noi am considerat că un salon cu două paturi ar fi suficient, dar trebuie să recunosc că în acest motiv avem două saloane, adică patru paturi alocate pacienților COVID-19”, a mai declarat dr. Claudia Cambrea, directorul unității medicale.
Loredana MIHAI