VIDEO. Acțiune de igienizare în zona de lângă Edificiul Roman cu Mozaic: Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea a strâns tone de gunoaie

0
153

Urbea de la malul Mării Negre oferă poveșți și monumente istorice impresionante. Una dintre acestea este Edificiul Roman cu Mozaic. Structurile acestui monument public ce datează din secolele III-IV au fost descoperite între anii 1958-1959, iar construcția se întinde de circa 100 de metri de-a lungul falezei.

Precizăm că actuala conducere a Consiliului Județean Constanța intenționează să restaureze acest monument istoric, însă a întâmpinat ”dificultăți”. (detalii AICI https://focuspress.ro/restaurarea-edificiul-roman-cu-mozaic-bate-pasul-pe-loc/)

Până una alta, până când aceste monumente lăsate de izbeliște de ani de zile de administrațiile care s-au tot perindat și care au condus urbea, în fața monumentului se află situl arheologic ”Mozaic” care a devenit un fel de ”groapă de gunoi”, pentru că cetățenii, locuitori ai Constanței, par să nu aibă grijă de nestematele istorice.

Astfel, Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a scos la lumină situl Mozaic!

”Ceea ce trebuia să fie o superbă poveste antică de secol III – IV a ajuns o groapă de gunoi a locuitorilor din Peninsulă sau a trecătorilor care au aruncat basculante de gunoi și de reziduri menajere. Totodată oțetarii au împânzit versantul crescând până și în pereții zidurilor antice distrugându-i.

Păcat că de la revoluție încoace totul a fost abandonat și am intrat parcă într-un proces de distrugere a entității noastre naționale, a tot ceea ce ne a consacrat și ne a definit de a lungul istoriei de peste 2600 de ani a acestui oraș.

La nivel declarativ suntem dornici să salvăm cât mai multe însă faptic am distrus tot. Oamenii nu au înțeles ca patrimoniul odată distrus nu l mai poți recăpăta nici cu toți banii din lume.

Un popor care și aruncă istoria la gunoi nu este decât o adunătură de oameni care asemenea unei turme de oi merge mânată de “câinii” care și freacă mâinile că le a reușit o astfel de lucrare.

Am văzut cum în 31 de ani dintr-o țară mândră, fără datorii externe și care producea aproape orice ne am transformat într-o piață de consum care asimilează tot ce este rău.

Dintre toți tinerii care au trecut astăzi pe acolo făcând poteci pe versanții abrupți ai taluzului nimeni nu a venit să ne ofere o mână de ajutor. Nimeni nu vrea parcă să mai vadă aceste pietre pe care alte popoare dacă le ar avea le ar venera și le ar promova astfel încât să devină cunoscuți în întreaga lumea pentru patrimoniul lor.

Din păcate dintr-o națiune mândră care și respecta strămoșii, credința și valorile am ajuns un popor șters și anost, amnezic și dezinteresat”, este mesajul postat de președintele ASPCD, Lucian Aiftincăi pe pagina sa de Facebook.

Contactat de Focus Press acesta a precizat că această acțiune de igienizare a sitului Mozaic s-a desfășurat în perioada, vineri, 5 martie a.c., sâmbătă, 6 martie a.c., și luni, 8 martie a.c., dar că aceste acțiuni vor continua și reprezentanții Asociației, zece la număr au făcut curățenie la sit.

De precizat este că în anul 2019 această asociație a igienizat și situl Termele Romane:

”În anul 2019 am igienizat Termele Romane unde am aruncat gunoi strâns în opt basculante,  și acum situl Mozaic și intrarea în galerii. La solicitarea Muzeului, a domnului director interimar Aurel Mototolea am răspuns cu drag și am venit cu zece oameni, membri ai Asociației și am igienizat, am tăiat buruienile, am aruncat de acolo trei basculante cu gunoi, strânse acolo de-a lungul timpului, gunoi aruncat de locuitorii din peninsulă sau de trecători. Primăria Municipiului Constanța a trimis Polaris, ne-a ajutat cu bene în care am strâns gunoiul, e important și acest lucru. Interesant este că deși am făcut apel la cetățeni să ajute să igienizăm zona, doar o persoană s-a prezentat vineri, Blaj Traian în vârstă de 75 de ani, singurul om care s-a prezentat vineri să ne ajute și pentru mine a însemnat foarte mult, i-am propus să fie președinte onorific al asociației”, a declarat Lucian Aiftincăi pentru Focus Press.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.