Restaurarea Edificiul Roman cu Mozaic bate pasul pe loc

0
165
sursa foto: Facebook/ Petre Enciu

O nouă încercare a Consiliului Județean Constanța de ieșire din impas a rămas fără succes, nefiind primită nicio ofertă pentru determinarea valorii estimate a serviciilor de verificare tehnică a documentației tehnico-economice aferente proiectului de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic.

Consiliul Județean Constanța a încercat deja de două ori să găsească o firmă care să verifice documentația tehnico-economică aferentă proiectului „Restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic“. Până acum, fără succes, așa că a inițiat o nouă consultare de piață pentru determinarea valorii estimate a acestui serviciu, poate nimeni nu se arată interesat deoarece suma oferită, de 7.500 de lei, fără T.V.A., este prea mică.

Pe baza vechii consultări de piață, aceasta este valoarea totală estimată a achiziției serviciilor de verificare proiect tehnic, detalii de execuție și documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construire. Așa că s-a realizat o nouă procedură de consultare, poate, pe baza noilor oferte ce vor fi depuse, suma va crește, iar apoi, la momentul inițierii achiziției, se va arăta vreo firmă interesată să presteze aceste servicii. Însă, nici măcar la această fază nu a fost depusă nicio ofertă, pe parcursul celor zece zile de așteptare.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Direcție Generală de Proiecte din cadrul C.J.C. pentru a putea continua implementarea proiectului și realizarea obiectivului de investiții.

Reamintim că proiectul de restaurare, conservare, amenajare și punere în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, în valoare de 10.298.030,29 lei, este finanţat din Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţie 5.1 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, pentru impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale.

Contractul de prestări servicii de proiectare (Proiect Tehnic+Detalii de Execuție), servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări este deja atribuit firmei Giano Restauri din Roma (Italia) și are valoarea de 9.869.677,04 lei. Societatea este liderul asocierii în care sunt implicate și AEG Tehnology S.R.L. și Biroul Individual de Arhitectură Brehui C. Mihaela.

Și această achiziție a fost reluată de două ori până s-a depus o ofertă. Una singură. Astfel că proiectul de restaurare a Edificiului Roman cu Mozaic este deja în întârziere și iar mai întârzie. Din păcate, până când nu va fi găsit acest verificator al documentației tehnico-economice, nu vor putea demara lucrările efective atât de necesare.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.