VIDEO. INTERVIU cu şeful IPJ Constanţa, chestorul Constantin Adrian Glugă

0
1429

Chestorul Constantin Adrian Glugă va conduce Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa cel puţin până pe data de 31 martie 2021. Fostul şef al IPJ Brăila a fost împuternicit la comanda IPJ Constanţa în vara anului trecut. În cadrul unui interviu acordat Focus Press, chestorul a vorbit despre specificul judeţului, despre dotările de care beneficiază, de anul trecut, inspectoratul (autovehicule, pistoale), despre deficitul de personal şi absenţa poliţiştilor de proximitate, şeful IPJ Constanţa subliniind în acest context că se fac eforturi, de la centru, pentru rezolvarea tuturor problemelor.

Reporter: Din 2009 şi până acum aţi “bifat” conduceri ale mai multor inspectorate din ţară, cât şi o misiune în străinătate. Ce ne puteţi spune despre acea misiune?

Constantin Adrian Glugă: Mă consider un norocos. Cât priveşte misiunea international la care am participat, a fost o etapă pe care nu aş fi vrut să o ratez din cariera mea profesională. A fost o experienţă de viaţă şi profesională, în egală măsură. A fost o experienţă cu care nu m-aş fi întâlnit în nici o altă structură pe teritoriul României. A fost o misiune la care România a participat, din ce îmi aduc aminte, cu peste 25 de ofiţeri de poliţie şi chiar am fost onorat să fac parte din acel contingent, alături de colegi care şi-au demonstrat profesionalismul (…), o misiune care chiar a avut obiective dificile având în vedere situaţia din Haiti – o lovitură de stat, vremelnică, în 2004, şi apoi, evident, rezoluţia ONU, pentru înfiinţarea acestei misiuni, de menţinere a păcii. (…) O perioadă în care am văzut nclusiv urmările cutremurului care avusese recent loc în Haiti, în 2010, şi în 2012, 2013, 2014 – în cei doi ani în care am stat acolo chiar se vedeau urmările acelui cutremur. Aşadar, lucruri cu care nu te întâlneşti în fiecare zi.

Rep.: Aţi cunoscut acolo şi alţi constănţeni, tot în misiune, ca şi dumneavoastră?

Constantin Adrian Glugă: Am avutşi alţi colegi, de la alte structuri ale MAI, inclusiv din judeţul Constanţa. Erau doi colegi din MAI, de la Constanţa, care, alături de toţi ceilalţi colegi, s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor Poliţiei Române. (…)

Rep.: Înainte de împuternicirea la Constanţa, ce ştiaţi despre judeţ şi, comparativ cu Dolj sau Brăila (unde aţi fost în conducerea acelor IPJ-uri), cum vi se pare judeţul Constanţa – ca specific şi complexitate?

Constantin Adrian Glugă: (…) Cred că, de departe, ceea ce face unic acest judeţ este sezonul estival, care se manifestă cum nu se poate manifesta niciunde în România. În perioadele de vârf ale sezonului avem peste 200, 220 de mii de turişti zilnic şi clar că această aglomerare de persoane în acelaşi timp, în acelaşi loc, poate avea urmări serioase în ceea ce priveşte gestionarea situaţiei operative. (…)

Rep.: La nivelul judeţului Constanţa, care sunt zonele cel mai dificil de gestionat?

Constantin Adrian Glugă: Dificil, din punctual meu de vedere, înseamnă să nu poţi acţiona prompt, să nu poţi acţiona foarte rapid. Cred că este valabil pentru tot ce înseamnă mediul rural din toată România. Mi se pare că acolo există o oarecare problemă din perspectiva intervenţiei la evenimentele semnalate, pentru că vorbim de distanţe fizice foarte mari (…) Însă nu este ceva insurmontabil, pentru că elementele de dispozitiv au fost de aşa manieră planificate, dispuse în teren, şi, evident, aş vrea să adaug aici musai: cu sprijinul colegilor de la Jandarmerie, de la Garda de Coastă, (…)   

Rep.: La nivelul municipiului, care sunt zonele unde există „focare” de infracţionalitate, ce tipuri de infracţiuni predomină pe zone şi ce grupuri infracţionale cu vechime aţi identificat şi ce măsuri aţi luat?

Constantin Adrian Glugă: La nivelul municipiului nu putem vorbi de focare. Infracţionalitatea se manifestă oriunde, am putea spune. Din perspectivă statistică, cifrele arată că furturile din autovehicule au fost preponderente, în special pe timpul verii, în sezonul estival. Mai sunt şi furturile din locuinţe. Ar putea fi specific pentru judeţul Constanţa: infracţiunile împotriva patrimoniului, în detrimentul celor îndreptate împotriva persoanei (…) Nu avem focare la nivelul municipiului Constanţa, infracţionalitatea se manifestă în nişte cote gestionabile la nivelul acestei unotăţi administrativ-teritoriale şi, repet, furturile din auto cred că au avut un vârf în sezonul estival şi furturile din locuinţe (…)

Rep.: Dintre dosarele cu autor necunoscut “moştenite”, ce exemple de cazuri rezolvate ne puteţi oferi? Cât de mare este deficitul de personal la nivelul IPJ Constanţa?

Constantin Adrian Glugă: Aş începe cu anul 2020 – când nu a fost înregistrat nici un caz de mare violenţă care să fi rămas cu autor necunoscut. Pe de altă parte, astfel de dosare sunt gestionate sub coordonarea procurorului, iar cele mai vechi sunt începând cu anul 2006 (…) vorbim de 5 tentative de omor. Dar cred că este important să remarcăm că în ultimii ani nu au mai fost înregistrate astfel de dosare. (…) La finele anului 2020 am rămas cu 2.200 dosare cu autor necunoscut mai puţine „pe stoc”, adică au fost rezolvate mai multe. Infracţionalitatea, în ansamblu, a cunoscut o scădere şi acesta este un lucru foarte bun (…). Sunt nişte cifre care, pentru auditoriu, poate nu înseamnă mare lucru, dar ele au în spate un volum de muncă extraordinar.

Rep.: Vă lăudaţi colegii, dar cât de mare este deficitul de personal la nivelul IPJ Constanţa?

Constantin Adrian Glugă: Îi laud pentru că îşi fac treaba cât pot ei de bine în condiţiile date. (…) La momentul de faţă, înregistrăm un deficit de 20% la nivelul IPJ Constanţa. Deficitul se manifestă mai mult la categoria ofiţeri – şi aici avem 27%. La agenţi deficitul este undeva la 18%. (…)

Rep.: Rămâneţi la conducerea IPJ Constanţa? Vă înscrieţi la un eventual concurs pentru postul de comandant?

Constantin Adrian Glugă: La acest moment ştiu că sunt împuternicit până la data de 31 martie. Nu am văzut şi nu ştiu să se fi deschis nici un subiect de scoatere la concurs a funcţiei de inspector şef, ori, în atare situaţie, cred că ar fi prematur pentru mine. Dacă se va scoate la concurs, la momentul respectiv, voi lua o decizie într-un sens sau altul. (…)

Declaraţiile complete le puteţi urmări în materialul VIDEO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.