Teatrul este un loc în care trăiești experințe intense, te descoperi pe tine așa cum nu știai că poți fi și ai ocazia să te conectezi cu alte persoane, să simți energia care se creează în grup. Considerat artă și terapie, teatrul îi poate ajuta pe copii să depășească blocajele de comunicare, la orice vârstă, să se exprime și să comunice mai eficient.
Paradox Company este trupa de teatru a Bibliotecii „Pontus Euxinus” Năvodari și a fost fondată de tânărul actor Latip, care organizează cursuri de teatru pentru copii. Cursurile își propun să trezească în copii interesul pentru cultură, dar și să le dezvolte aptitudinile teatrale, răbdarea, personalitatea și buna comunicare cu ceilalți, bazându-se pe jocuri actoricești, care să pună în evidență trăsăturile fiecărui copil și să îi apropie unii de alții.
Latip Abdul-Cair este implicat în diverse proiecte și activități din domeniul teatral. Este inspector de specialitate la Direcţia Asistență Socială din cadrul Primăriei Năvodari. A studiat „Artele spectacolului – Actorie” la Universitatea Hyperion. Studiile de masterat în „Artele spectacolului” le-a urmat la Universitatea Ovidius din Constanţa.
Invitat la „Biblioteca din vacanță”, programul dezvoltat de Primăria Orașului Năvodari, prin compartimentele Bibliotecă și Activități Culturale, Latip Abdul-Cair, cel care îi îndrumă pe copii prin lumea teatrului, a fost de acord să ne dezvăluie mai multe despre teatru.
„La Atelierul de Teatru am încercat să ne descoperim. Mai exact, să descoperim această fascinantă lume a teatrului prin câteva jocuri specifice, bazate pe arta actorului. Jocuri de spontaneitate, de atenție, de a prelua unele mișcări, de a lucra în echipă, de a avea grijă de partener și de creativitate. Copiii au fost foarte dornici de a experimenta acest fenomen.
Înscrieri la teatru se mai pot face. Eu lucrez cu trei trupe de teatru pe categorii de vârstă. Înscrierile se fac aici, la Bibliotecă, la doamna Gabriela Roșca. Copiii sunt foarte receptivi, absorb în general orice. Se pot modela, sunt destul de expresivi, sinceri la vârsta aceasta și eu cred că asta trebuie cultivat”, a declarat, pentru Focus Press, actorul și regizorul Latip Abdul-Cair.
„Actorii” lui pregătesc spectacole de teatru pentru fiecare sărbătoare importantă şi le joacă pe scenele caselor de cultură din Constanța sau din alte județe. Pe scenă, copilul intră într-o lume care îi solicită imaginația și creativitatea la maxim și în care poate fi prinț sau cerșător. Chiar dacă majoritatea copiilor care urmează cursuri de teatru nu devin actori atunci când cresc, cu toții au de câștigat din această frumoasă experiență.
Cât de necesar este teatrul în viața unui copil?
„Teatrul își pune foarte bine amprenta, pentru că îi modelează pentru viață în general. Ei sunt foarte prompți, foarte receptivi. Faptul că învață să lucreze în echipă, să țină cont de părerea celuilalt și, bineînțeles, de a se dezvolta. Discutăm despre dezvoltare personală, pentru că teatrul, în esență, este un mod de a gândi”, ne-a mărturisit actorul și regizorul Latip Abdul-Cair.
Pe termen lung, cursurile de teatru contribuie la încrederea în sine. O intepretare reușită pe scenă, aplauzele publicului, depășirea tracului, toate acestea sunt elemente care vor crește încrederea copilului în propriile forțe.




Prin intermediul rolurilor pe care le interpretează, copilul învață o mulțime de cuvinte, îmbogățindu-și astfel vocabularul, învață să își controleze mișcările și gesturile, învață despre semnificațiile fiecăruia dintre acestea și are ocazia de a le exersa, consumând astfel energia în mod constructiv.
Ce îi îndemnă Latip pe copii? „Să vină la teatru, să vadă spectacole de teatru, să citească povești, să-și dea frâu liber imaginației și creativității”. În concluzie, fără teatru, copiii nu numai că ratează o experiență artistică uimitoare, dar pierd șansa de a experimenta noi oportunități de învățare.
Alexandra VASILE