Bolile reumatice, cunoscute mai mult sub titulatura de reumatism, sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite, iar zeci de mii de persoane suferă de acestea, la nivel mondial. Potrivit specialiștilor, vorbim despre o varietate de boli- peste 100, inflamatorii musculo-scheletale, ce afectează sistemul osos: articulațiile, tendoanele, ligamentele, și totodată și mușchii.
Însă, nu numai persoanele în vârstă pot fi afectate, ci și adolescenții, tinerii, iar o principală cauză ar fi lipsa mișcării. Totodată, aceste boli reumatice sunt boli cronice, astfel trebuie urmate o serie de terapii ce ulterior este necesar a fi adaptate permanent stilului de viață și nevoilor pacienților.
Prin urmare, fiind vorba despre un subiect atât de important și cum putem trata aceste afecțiuni, dar mai important, unde anume, în Constanța, am stat de vorbă cu dr. Daniel Rafti, medic specialist Recuperare Medicală din cadrul Clinicii „Vraja Mării in City”. Aici, la Vraja Mării aveți posibilitatea să efectuați o serie de terapii și proceduri precum kinetoterapia, masajul terapeutic, electroterapia, magnetoterapia, drenaj limfatic, ultrasunete, laser terapia, ozonoterapia și, nu în ultimul rând, masaj cu nămol, băi cu nămol și împachetări cu nămol.
Totodată, facem precizarea că aceasta este singura clinică din municipiul Constanța unde puteți să efectuați astfel de proceduri cu nămol, iar personalul medical pe care îș veți întâlni aici este extrem de dedicat pacienților, iar experiența pe care o dobândesc își pune amprenta în rezultatele de îndată, iar atmosfera este una extrem de plăcută. Cel mai important, însă, pentru toată lumea este faptul că aceasta clinică are program și în zilele de sâmbătă și duminică. Mai multe detalii despre Vraja Mării AICI (https://constanta.complexvrajamarii.ro)
Legat de bolile reumatice, am discutat cu dr. Daniel Rafti, despre modalitățile prin care putem preveni astfel de probleme, de ce apar aceste afecțiuni și cum le tratăm la „Vraja Mării”.
O primă întrebare a fost cea legată de cauzele afecțiunilor reumatismale.
Dr. Daniel Rafti: Ponderea afecțiunilor reumatice este una mare, artoza fiind cea mai frecventăafecșiune articulară și cea mai frecventă cauză de durere cronică la vârstici, dar și de dizabilitate la persoanele peste 65 de ani, la nivel mondial. Costurile acestor afecțiuni, la nivel mondial, sunt extrem de ridicate. Conform OMS, incidența afecțiunilor reumatismale va fi în creștere, odată din cauza creșterii speranței de viață, a longevității populației, dar și a obezității, predominant în țările industrializate, în zonele urbane. Reabilitarea medicală, sau recuperarea medicală are un rol important prin faptul că ea are rol în prevenția, în tratamentul, dar în urmărirea pe termen lung a acestor pacienți printr-o abordare complexă prin diferite mijloace. De exemplu, la un pacient cu o proteză de șold sau care a avut o intervenție chirurgicală pentru o fractură, sau o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale trebuie urmat și un program de recuperare medicală postoperator, în unele cazuri și preoperator, astfel încât rezultatele postoperatorii să fie cât mai bune și să se obțină un succes terapeutic.
Reporter Focus Press: Sunt des întâlnite aceste afecțiuni și ce rol are recuperarea medicală?
Dr. Daniel Rafti: Sigur că da, tinerii ar trebui să ia toate măsurile de prevenție, adică să facă mișcare, să își controleze greutatea, astfel încât aceste afecțiuni reumatismale să apară cât mai târziu și să rămâne la stadii cât mai incipiente.
Reporter Focus Press: Cum putem trata aceste afecțiuni la clinica Vraja Mării in City?
Dr. Daniel Rafti: În primul rând se realizează un consult medical, iar în urma consultului, în funcție de caracteristicile patologiei, în funcție de comorbiditățile pacientului se realizează managementul patologiei. În primul rând, recomandări pentru stilul de viață, prescrierea unui tratament medicamentos când este cazul și întocmirea unui plan de recuperare medicală specific, adaptat, care va fi realizat de echipa de recuperare medicală, una, de altfel, complexă. Putem vorbi despre kinetoterapie individualizată, cu o serie de obiective, în funcție de nevoile pacientului. Aici se urmăresc diferite exerciții pentru creșterea mobilității, a forței musculare, cum să fie realizate corect, pe care pacientul le va continua la domiciliu și ele vor fi revizuite și adaptate periodic. Kinetoterapia se combină cu diverse firme de masaj terapeutic, proceduri de fizioterapie, combinații de curenți, ultrasunet, laser, termoterapie și aici folosim nămolul sub diferite forme sau parafină, ori când este cazul ozonoterapie și tehnici de infiltrații intramuscultare, periartculare, intrarticulare cu diferite substanțe. Pe parcursul tratamentului este monitorizată starea de sănătate, iar prin comunicare continuă să formează o relație de încredere între echipa medicală și pacient, extrem de importantă pentru succesul terapeutic.
Reporter Focus Press: Mișcarea /exercițiile sunt indicate atunci când avem dureri musculoscheletale?
Dr. Daniel Rafti: Mișcarea, exercițiul fizic este indicat, dar este important să fie adaptate și să fie realizate corect, atât renunțarea la mișcarea, cât și realizarea unor mișcări inadecvate. Mișcări care suprasolicită articulațiile, nu sunt benefice pentru organism. De aceea este foarte important ca persoana în cauză să se prezinte către o clinică de recuperare medicală unde va efectua un program de kinetoterapie și va fi învățat de către kinetoterapeut ce exerciții trebuie și sunt folositoare pentru afecțiunea sa. De exemplu, în perioadele simptomatice se recomandă exerciții izometrice, exerciții din poziție culcat sau exerciții în bazin, această opțiune terapeutică poate fi efectuată la Complexul Balnear Vraja Mării Eforie Sud. Acestea sunt exerciții care nu încarcă articulațiile. Apoi, în perioadele asimptomatice se completează cu exerciții aerobice sau exerciții de izochinezie care cred forța și rezistența musculară și stabilitatea articulației.
Reporter Focus Press: Ce măsuri ar trebui să luam pentru protejarea sistemului musculoscheletal?
Dr. Daniel Rafti: Măsurile ar trebui să vizeze îndepărtarea, corectarea, factorilor de risc. În primul rând educarea populației. Persoanele trebuie să înțeleagă necesitatea de a face mișcare, orice tip de mișcare, că este mers în aer liber, că mergem pe bicicletă, jogging, trebuie să fie precedate de un program de încălzire prealabilă pentru a evita accidentările, dar și corectarea greutății corporale, evitarea traumatismelor, a stresului mecanic, precum și protejarea articulațiilor prin diverse mijlocare: încălțăminte adecvată sau folosirea de dispozitive ajutătoare. Știm că durate de viață este crescută, că se fac progrese în domeniul antiaging pentru a îmbunătății creșterea speranței de viață, de aceea este important să luăm măsurile necesare pentru sănătatea noastră, astfel încât să ne simțim cât mai bine odată cu înaintarea în vârstă.
Reporter Focus Press: De ce este unică Vraja Mării in City în Constanța?
Dr. Daniel Rafti: Această clinică este singura din orașul Constanța în care se pot efectua în regim ambulatoriu terapii cu nămol sub diferite forme de aplicare: nămolul sapropelic de Techirghiol, un factor natural terapeutic al Dobrogei, bine cunoscut la nivel național și nu numai, cu multiple efecte terapeutice dovedite în timp și utilizat într-o multitudine de patologii.
Loredana MIHAI