VIDEO. Au sosit autobuzele electrice la Mangalia! Proiectul, finanțat cu fonduri europene, este unic în Dobrogea

1
4053

Primarul Cristian Radu anunța, în luna aprilie, în cadrul unui interviu acordat Focus Press, că Mangalia va avea autobuze electrice. Iată că proiectul cu fonduri europene la care a făcut referire edilul se materializează. Cele 10 autobuze sunt în Mangalia, proiectul acesta fiind unic în Dobrogea și printre puținele de acest tip în România.

“Venim cu un transport electric în Mangalia. Deja am terminat licitaţia şi primele autobuze electrice vor veni vara aceasta. Undeva în vara anului viitor eu vreau să le văd deja şi în funcţiune; avem staţiile de încărcare de făcut, mai avem câţiva paşi de făcut. În cadrul acestui proiect, pentru că tot vorbim de infrastructură, vom asfalta şi faleza din Cap Aurora. În primă fază, cele 10 autobuze electrice vor deservi Mangalia – Olimp, exact cum erau pe vremuri maşinile 15 sau 20 care pleca la Constanţa şi o lua prin staţiuni. Ne dorim să facem circuitul Mangalia – Olimp şi retur, bineînţeles. Şi nu ne vom opri aici, pentru că vom lua şi pentru toate celelalte cartiere din oraş”, declara, în luna aprilie, Cristian Radu.

De precizat că ele vor fi puse în funcțiune după ce vor fi construite și stațiile de alimentare, precum și garajele aferente.

Precizările Primăriei Mangalia:

Zece autobuze electrice achiziționate în cadrul unui proiect cu fonduri UE au ajuns, recent, la Mangalia, acestea urmând să deservească transportul public din localitate. Potrivit reprezentanților Primăriei, municipiul Mangalia este prima localitate din județul Constanța și printre puținele, la nivel național, în care transportul în comun se va face cu autobuze electrice. Acestea vor fi scoase pe traseu la începutul anului viitor, după finalizarea depoului și a stațiilor de încărcare a bateriilor electrice, care vor fi amplasate la capetele de linii.

Autobuzele produse în Turcia, cu sisteme electrice marca BMW, au o capacitate totală de 36 de locuri, dintre care 22 pe scaune, patru dintre acestea fiind destinate persoanelor cu dizabilități. Autovehiculele sunt acționate complet electric și dotate cu echipamente și sisteme informatice, comunicare și informare audio-video a pasagerilor. Momentan, Primăria Mangalia se află în procedură de licitație pentru construirea autobazei și a stațiilor de încărcare, iar după finalizarea tuturor etapelor legale de achiziție, vor demara lucrările în teren.

În prezent, fiind în perioada de probe, autobuzele au fost garate într-o parcare din vecinătatea Portului Turistic, până la construirea depoului, unde se va face mentenanța acestora. În cadrul proiectului, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, vor fi modernizate străzile și aleile pietonale în deplină siguranță și confort, vor fi create piste de biciclete și noi trasee de transport public, precum și stații de autobuz, semnalizate corespunzător atât pe orizontală, cât și pe verticală, pe traseul mijloacelor de transport în comun. Noi trasee de circulație vor fi create în cartierul de case al orașului, pe străzile Petre Ispirescu, Horia, Cloșca și Crișan, 1 Mai, acoperind, astfel, nevoia de deplasare urbană a cetățenilor care locuiesc în aceste cartiere. Proiectul  mai vizează modernizarea falezei din Cap – Aurora, amenajarea unei parcări de tip Park&Ride, reabilitarea unor alei și spații verzi, în stațiune și oraș.

”Mangalia este prima localitate din județul Constanța și printre primele din țară, care va avea transportul public în comun, 100% ecologic, nepoluant, pentru a satisface nevoia de mobilitate urbană, în condiții sigure și confort sporit. Acesta este un prim pas din cel mai amplu proiect finanțat din fonduri europene, pe care Primăria Mangalia l-a accesat și pe care îl va duce la bun sfârșit. Desigur, vom menține și extinde facilitățile de transport pentru pensionari, elevi, cadre didactice, familii nevoiașe și alte categorii de persoane, care au nevoie de transport gratuit sau subvenționat de Primărie”, a declarat primarul Mangaliei, Radu Cristian.

A.C.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.