VIDEO Ce face comunitatea din Bulgaria pentru a păstra vie memoria persoanelor decedate

0
357

Moartea unei persoane dragi este foarte dureroasă. Stresul organizării unei înmormântări este apăsător în acele momente, mai ales că timpul rămas până la înhumare pare cu atât mai prețios și trebuie avute în vedere mai multe aspecte.

Dacă ajungeți în Bulgaria cu siguranță veți remarca numeroasele anunțuri lipite în diverse locuri care fac referire la persoanele decedate. Curioși să aflăm de ce succesorii persoanelor trecute în neființă recurg la aceste informări publice, am discutat cu Alina Culciar, stabilită de mai mulți ani în țara vecină.

În cultura poporului bulgar s-au împământenit obiceiuri care au rolul de a aduce omagii și de a cinsti memoria persoanei decedate. Întregul ritual se bucură de o atenţie deosebită atât din partea rudelor celui decedat, cât şi din partea întregii comunităţi.

În toată Bulgaria, atunci când cineva moare, imediat se lipesc aceste afișe ca oamenii să știe. Prin modul acesta ei sunt invitați la înmormântare. De asemenea, la fiecare pomană se lipesc din nou afișe: la un an, 5 ani, 10 ani. Tradiția aceasta este de foarte mulți ani. Este un semn de respect pentru persoana decedată, dar și o cale de a face cunoscut celorlalți oameni că persoana respectivă a decedat, că există un mort în familie, că va avea loc o înmormântare sau o pomană. Un afiș conține numele și vârsta persoanei decedate, un mesaj din partea familiei, o poezie. Astfel se păstrează memoria vie a persoanelor decedate. Nu toate afișele sunt colorate. Le putem găsi și în alb și negru. De la an la an se schimbă mesajul sau fotografia“, a declarat, pentru Focus Press, Alina Culciar.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.