Legea 360/2023 aduce schimbări importante în sistemul public de pensii din România, vizând eliminarea inechităților și asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung. Printre principalele modificări se numără uniformizarea vârstei de pensionare, continuarea activității până la 70 de ani și majorarea punctului de pensie. Totodată, noua lege intrată în vigoare pe 1 septembrie 2024 reglementează diversele tipuri de pensii: pensiile de limită de vârstă, pensiile anticipate, pensiile de invaliditate și pensiile de urmaș.
Pe 1 decembrie 2023 a fost adoptată o nouă reglementare a sistemului public de pensii din România, care aduce modificări semnificative, ce au intrat în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, dar cu anumite prevederi care se aplică încă de la 1 ianuarie 2024. Despre acest subiect a fost organizată și o conferință de presă, joi, 12 septembrie 2024, la Casa Județeană de Pensii Constanța, la care au fost prezente Daniela Mihaela Lazăr, director executiv adjunct, și Carmen Sanda Ciocan, director executiv adjunct în cadrul Direcției Stabiliri și Plăți/prestații.
Începând cu 1 septembrie 2024, noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023) aduce modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor. Pentru început, trebuie făcută diferența între stagiul de cotizare și stagiul de cotizare contributiv. Așadar, stagiul de cotizare este perioada de timp constituită din stagiu de cotizare cotributiv, precum și perioadele asimilate și perioadele necontributive recunoscute ca stagii de cotizare, conform legii, iar stagiul de cotizare contributiv este perioada de timp prevăzută de lege în care asigurații au achitat contribuția de asigurări sociale.
Ambele, atât stagiul minim de cotizare, cât și stagiul complet de cotizare cotributiv, cuprind și perioada în care persoana în cauză a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concendiu pentru creșterea copilului.
În continuare, rămân patru categorii de pensii, în loc de cinci, așa cum prevedea legislația anterioară, după cum urmează:
- Pensia pentru limită de vârstă
- Pensia anticipată (vechea pensie anticipată parțială se transformă în pensie anticipată)
- Pensia de invaliditate
- Pensia de urmaș
Printre principalele modificări, se numără stabilirea aceleiași vârste legale de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani. În plus, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.
Reducerea vârstei standard de pensionare pentru copii este condiționată de realizarea stagiului complet de cotizare contributiv. Reducere este de șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la 16 ani, inclusiv pentru copiii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani. Reducerea poate fi de maximum 3 ani și 6 luni pentru șapte sau mai mulți copii.
Cei care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare datorită grupei sunt obligați să fi realizat stagiul complet de cotizare. Aceștia pot beneficia și de reducerea pentru copii.
O persoană care a depășit stagiul complet de cotizare contributiv cu cel puțin cinci ani poate ieși la pensie de limită de vârstă cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard.
Ca o noutate, beneficiarul unei pensii anticipate poate opta pentru pensia de invaliditate în situația diminuării capacității de muncă și invers, adică beneficiarul unei pensii de invaliditate poate opta pentru pensia anticipată dacă îndeplinește condiția de stagiu complet de cotizare contributiv.
Punctele de stabilitate
Pentru cei cu stagii de cotizare contributive de peste 25 de ani, se acordă puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate. Acestea sunt adăugate la punctajul total și includ:
- 0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 – 30 de de ani
- 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 – 35 de ani
- 1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani
Numărul de puncta de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiuni de an. De la 1 septembrie, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.
Perioada studiilor de masterat este considerată, de-acum, stagiu de cotizare pentru pensie
Facultatea, masterul și doctoratul se iau în considerare ca perioadă asimilată. Cei care au mai multe licențe, mai multe masterate sau mai multe doctorate beneficiază de asimilarea ca stagiu de cotizare a unei singure perioade de studii de același nivel la alegere. Principala condiție este ca oricare dintre cele absolvite sau alese să nu se suprapună cu stagiu de cotizare.
O noutate s-a înregistrat și la ajutorul de deces. Acesta poate fi solicitat în termenul general de prescripție calculat de la data emiterii certificatului de deces. Ajutorul de deces se acordă și în cazul decesului persoanei care, în ultimele șase luni anterior decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă.
În cazul decesului unui copil în vârstă de până la 18 ani inclusiv, ajutorul de deces se acordă indiferent dacă era sau nu la studii, în cazul unui copil cu vârsta între 18 și 26 de ani, ajutorul de deces se acordă dacă se afla în continuarea studiilor. În situația decesului copilului cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani care nu se afla în continuarea studiilor precum și a copilului cu vârsta de peste 26 de ani, ajutorul de deces se acordă dacă și-a pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstei de 18 ani sau dacă era în continuarea studiilor până la terminarea acestora fără a depăși 26 de ani.
Ce documente sunt necesare? Se menține în norme precizarea că există obligația de a înscrie pe versoul certificatului de deces original mențiunea „achitat, data, semnătura și ștampila“.
În art.99 din normele de punere în aplicare legii, la punctul e) se face mențiunea că dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces trebuie prezentată în original. Astfel, daca solicitarea se trimite pe e-mail, când prezintă certificatul de deces în original trebuie să prezinte și factura în original.
În situația în care plata ajutorului de deces se face prin virament bancar sau prin mandat poștal, Casa de Pensii are obligația să scrie pe verso certificatului de deces ORIGINAL mențiunea „plătit prin virament bancar sau mandat poștal, data, semnătura și ștampilă“.
Recalcularea pensiilor se poate face o singură dată într-un an calendaristic
Pensia pentru limita de vârstă poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie, o singură dată într-un singur an calendaristic.
Andreea CONDURACHE
Din decizia de recalculare a pensiei am constata ca nu mi s-au acordat puncte de stabilitate pentru perioada lucrata peste limita de varsta de pensionare de 65 de ani.
Concret:
– A.1 Stagiu de cotizare contributiv 41 ani 1 luna 26 zile
– B Stagiu de cotizare contributiv pentru care se acorda puncte de stabilitate: 15 ani 3 luni
16 zile ( in loc de 16 ani 1 luna 26 zile ).
Este coreact?