VIDEO. Clanurile de romi din Cumpăna agresează cetățenii din localitate, terorizează polițiștii, „au impresia că sunt stăpânii comunei“

0
2254

Cu ocazia depunerii jurământului pentru reinstalarea în funcția de primar al comunei Cumpăna, Mariana Gâju a ținut să transmită, cu ajutorul Focus Press, o veste bună locuitorilor: deschiderea creșei din localitate pe 2 noiembrie a.c. Însă, edilul-șef a povestit și despre o problemă gravă din unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce, pe care a adus-o, ieri, și la cunoștința Inspectoratului de Poliție Județean Constanța: clanurile de romi din Cumpăna!

Miercuri, 28.10.2020, s-a constituit noul Consiliu Local al Comunei Cumpăna, conform rezultatelor alegerilor din 27 septembrie a.c. Cu această ocazie, și Mariana Gâju a depus un nou jurământ, pentru a putea ocupa, pentru a șasea oară, funcția de primar al localității. Și a transmis cumpănenilor, prin intermediul Focus Press, o veste bună.

„Pe data de 2 noiembrie a.c., vom deschide creșa din localitatea noastră. Este o investiție mult-așteptată nu doar de părinții copilașilor, copiii fiind cea mai mare avere a comunei noastre, ci și de bunici, de toți locuitorii, pentru că am așteptat ani până să găsim sursa de finanțare a acestei investiții. Programul Național de Dezvoltare Locală pe care îl gestionează Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației este cel care a finanțat construirea creșei în comuna Cumpăna. Prin hotărâre de Consiliu Local, creșa poartă numele Rază de soare. (…) Creșa are capacitatea de 100 de locuri, are un spațiu generos care respectă criteriile specifice acestei instituții de creștere și modelare a tinerelor vlăstare, și are un număr generos de salariați. Am ținut în două etape concursul pentru a completa numărul de angajați care să deservească această creșă, deoarece este foarte greu să găsești educatori puericultori. (…) Am creat un nou departament în cadrul administrației publice locale, care va intra în Serviciul de Asistență Socială al Primăriei. Nu este deloc ușor să finanțăm această instituție, deoarece apar costurile generate de consumul de energie, gaze, tot ceea ce înseamnă o casă, dar și salariile, nivelul acestora“, ne-a declarat primarul P.S.D. Mariana Gâju.

Până în acest moment, sunt înscriși 58 de copii la noua creșă din Cumpăna, aceasta fiind destinată doar copiilor ai căror părinți au domiciliul în comună. Foarte mulți părinți cu domiciliul în Constanța, ai căror copii nu au loc în creșele din municipiu, au mers să îi înscrie la creșa din Cumpăna, dar acest lucru nu se poate.

Mariana Gâju este convinsă că și mai mulți părinți din Cumpăna își vor înscrie copiii la noua creșă din localitate când vor observa cum funcționează aceasta, care sunt condițiile, care sunt serviciile de îngrijire a copiilor.

„Mi-am cerut scuze că nu am fost gata cu creșa până la 15 septembrie, când s-a deschis anul școlar, însă am explicat că a trebuit să facem demersuri speciale pentru modificare legislativă, deblocare a concursurilor care au fost interzise în administrația publică locală, chiar și pentru acest segment de activitate. Am demonstrat că este investiție nouă și atunci a fost acceptată modificarea legislativă. Dar la primul concurs nu s-au completat posturile, nu am putut deschide creșa nici în octombrie, abia acum astăzi, 28 octombrie, are loc proba de interviu, după ce pe 26 octombrie a fost proba scrisă pentru cea de-a doua etapă a concursului. În momentul în care avem personalul strict necesar pentru cei 58 de copii, nu ne este teamă să deschidem pe 2 noiembrie Creșa Rază de soare pentru îngerașii comunei Cumpăna“, a explicat primarul comunei Cumpăna întârzierea inaugurării acesteia.

Valoarea investiției este de peste 1 milion de euro, totul fiind construit de la zero, chiar fiind nevoie mai întâi de demolat un canton al CFR mai vechi de 100 de ani, iar apoi de amenajarea spațiului și a curții generoase. Creșa este a doua construcție din localitate care are un lift. Dotarea a fost realizată cu ajutorul partenerilor Primăriei, a sponsorilor, deoarece acum nivelul încasărilor în Primăria Comunei Cumpăna este foarte redus. De aceea, administrația locală a fost nevoită să apeleze la sprijinul partenerilor săi de nădejde, organizații guvernamentale.

Clanurile de romi din Cumpăna terorizează localitatea

Din păcate, primarul Mariana Gâju a avut și o veste proastă ieri: a fost nevoită să sesizeze Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, din cauza clanurilor de romi din comună, care terorizează locuitorii.

„Din păcate, cu tot sufletul pe care îl punem, cu toată strădania noastră de integrare a romilor din comunitate, avem în continuare probleme cu aceștia. (…) Uneori, legea, disciplina trebuie instaurate cu sprijinul organelor de la nivelul județului, de la nivel național. Părinții copiilor majoritari din localitatea noastră se consideră abandonați, se consideră nedreptățiți de Poliția Locală și de Poliția Națională din Cumpăna, deoarece acceptă în continuare atitudinile copiilor de etnie romă, atitudini nerespectuoase, atacuri asupra copiilor majoritari, dar și asupra adulților care nu au puterea de a se apăra. (…) Suntem o administrație publică locală care, de-a lungul a 20 de ani, am implementat atâtea proiecte: pentru educația romilor, pentru înscrierea copiilor romi la școală, pentru înscrierea populației de etnier romă la medicul de familie, pentru construirea a opt locuințe cu fonduri europene pentru familiile de romi, pentru acordarea de alocații suplimentare pe care legea le permite, pentru integrarea lor în muncă. Dar de aici și până a vedea că acești copii de etnie romă, crescuți și născuți la Cumpăna, acum în vârstă de 16-17 ani, terorizează copiii comunei Cumpăna, cartiere întregi în care locuiesc, ba acum, mai nou, se mută în centrul comunei și au impresia că ei fac legea în localitate, e prea mult.

Pentru că postul de Poliție Națională, cu cei 5-6 salariați pe care îi are, Poliția Locală, cu unsprezece salariați, nu pot stăpâni starea de infracționalitate a acestora, m-am adresat către Inspectoratul Județean de Poliție, după cercetarea tuturor reclamațiilor populației, dovedite, consemnate, filmate, fotografiate, înregistrate – toate acestea constituie plângeri ale oamenilor amenințați, chiar cu arme albe de tineri de etnie romă. Un tânăr de 17 ani de etnie romă să amenințe cu arme albe părinții copiilor majoritari! Cum să accept așa ceva? Nu vreau să dăm foc caselor de romi, să scoatem romii din comună, cum s-a întâmplat cu ani în urmă la Mihail Kogălniceanu, dar nici nu vreau să văd populația majoritară că tremură de frică în case, că tânărul de etnie romă intră în casă peste un bătrân și îi ia pensia, pâinea de pe masă, mâncarea din frigider“, a declarat Mariana Gâju.

Primăria Comunei Cumpăna s-a adresat, ieri, Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și a depus o petiție, alături de toate reclamațiile primite de la locuitori în ultimul an împotriva romilor din localitate. De asemenea, administrația locală s-a adresat Inspectoratului de Jandarmi Constanța, pentru a trimite în comună echipaje mai multe, mai puternice, pentru acțiuni de identificare a celor care sunt certați cu legea și pentru a aplica măsurile necesare.

„Nu mai pot să alerg sâmbătă, duminică, zi, noapte, să mă întâlnesc cu părinții copiilor agresați, bătuți la rândul lor de acești huligani. De acord, nu trebuie să îi jignesc, (…) dar legea trebuie aplicată pentru toți.

Sunt pentru toleranță, sunt pentru integrarea romilor în comunitate (…), dar când e vorba de lege și disciplină, nu voi face niciun fel de rabat. (…)

Nu vorbim doar prin muzica dată la maxim, indiferent că e marți, miercuri, joi sau duminică, vorbim de străzi ale comunei care sunt tulburate în permanență, unde aceștia au locuințele. Dar mai nou vin la scările blocurilor din centrul comunei, unde au prieteni, vin în fața Centrului socio-medical și consumă, uneori, chiar și etnobotanice. Poliția ar trebui să își facă datoria, nu doar să legitimezi părintele copilului majoritar care vine să ți se plângă și să îl faci scăpat printre degete pe copilul de rom pentru că și-a anunțat ceilalți gealați și te-ai speriat. (…) E adevărat nu avem cadre, nici Poliția Locală, nici Poliția Națională: când vine o domnișoară tânăr subofițer în cadrul postului de Poliție și îi vede pe acei copii de romi că vin și strigă, se sperie, fiind singură în timpul nopții. Până să îi vină patrula din comună, nu intervine. (…)

Când nu sunt în stare să rezolv o problemă, mie nu îmi este rușine să cer sprijin. Sunt convinsă că vom găsi acest ajutor și liniștea și lucrurile vor intra pe făgașul respectului legii, al respectului cetățeanului, vecinului cu care conviețuiești. Este o problemă gravă (…), nu pot să mă uit după derbedeii care nu știu decât să bea, fumeze și să se drogheze. Dacă e nevoie mă duc personal până la ministru. Nu putem să tolerăm așa ceva, ei au impresia că sunt stăpânii comunei!“, a explicat primarul comunei Cumpăna.

Reprezentații I.P.J. Constanța au confirmat primirea petiției administrației locale, urmând să demareze cercetările și să ia măsurile care se impun.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.