VIDEO Dacian Cioloș, despre refacerea coaliției de guvernare cu Florin Cițu din nou premier: „Asta e o glumă”

0
56
Dacian Cioloș. FOTO Facebook

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat, joi, că partidul exclude în continuare varianta unui Guvern de coaliţie condus de președintele PNL, Florin Cîţu.

El a precizat, pentru Digi 24, că sunt „foarte clare” condiţiile în care USR ar putea face parte dintr-un Guvern de coaliţie. Întrebat dacă USR ar fi accepta refacerea coaliţiei cu un Guvern condus de Florin Cîţu, Cioloş a replicat că, din punctul de vedere al Uniunii Salvaţi România, acesta este un subiect încheiat.

„Asta e o glumă. Haideţi să terminăm cu lucrurile acestea. Eu tot aud discuţiile acestea. Haideţi să încheiem acest subiect, care din punctul nostru de vedere e încheiat deja, de ceva vreme. Eu vă propun să discutăm de lucruri serioase, de program de guvernare, de ce facem împreună, de cum structurăm modul de funcţionare a coaliţiei.

Acesta este un subiect închis. E tot reîncălzit de fiecare dată. Haideţi să trecem la lucruri serioase, dacă vrem să ieşim din criză. (…) Ieri (…) am convenit împreună că lăsăm subiectul premierului mai încolo. Noi am fost foarte clari că suntem de acord ca premierul să vină de la PNL. În rest, poziţia USR e arhicunoscută legată de un nou premier, în cazul în care se reface coaliţia”, a spus el.

Cioloş a menţionat că USR va intra la negocieri doar după ce PNL va preciza „foarte clar” că vrea refacerea coaliţiei.

„Noi vrem să ştim cât mai repede ce decide PNL. Că, aşa, discuţii au tot avut loc. Vedem, de câteva săptămâni, par nehotărâţi. Se tot plimbă dintr-o parte în alta, nu prea ştiu ce vor în partid. Eu cred că important acum e ca PNL să îşi asume o decizie foarte clară, cu date şi cu informaţiile pe masă. Ei ştiu care sunt aşteptările noastre de la o eventuală reintrare la guvernare. (…) Nu e vorba de noi, de limita noastră de răbdare.

Noi avem răbdare de câteva săptămâni, deja. Eu cred că românii, România nu mai are răbdare. Din punctul acesta de vedere, PNL trebuie să îşi asume o responsabilitate nu faţă de noi, de USR, ci faţă de oamenii care i-au ales şi care le-au dat un mandat să meargă în Parlament să facă reforme”, a explicat Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, USR vrea aplicarea unor soluţii pentru ieşirea din criza sanitară şi cea a preţurilor la energie, dar şi reforme care să rezolve „problemele structurale” ale României. În opinia lui Cioloş, astfel de probleme structurale „nu pot fi rezolvate” de o coaliţie PNL-PSD.

PSD a aruncat în aer ţara. Nu a rezolvat probleme până acum. Deci, PNL trebuie să aleagă. USR a fost foarte clar în aşteptări: un plan de reforme foarte clar asumat şi din punct de vedere al calendarului, şi al conţinutului; bugetul pentru anul viitor să fie foarte clar şi realist, conform cu priorităţile; un mod de funcţionare a coaliţiei, atât în deciziile în Guvern, cât şi în Parlament, foarte clar definit, ca să evităm pe viitor subordonarea coaliţiei la umorile personale ale premierului sau oricărui alt politician membru al Guvernului”, a transmis el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.